3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyol ve otoyola erişimi sağlayan bağlantı yollarının büyük bir bölümü tamamlandı.
Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen en önemli projelerinden olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamlanmasına kısa bir süre kaldı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapım ve projelendirme çalışmaları devam etmekte olan Kuzey Marmara Otoyolu ve otoyola erişimi sağlayacak olan bağlantı yolları havadan görüntülendi. Havadan kaydedilen görüntülerde, otoyolun büyük bir bölümünün araç geçişine hazır hale geldiği görülüyor. Otoyol ve çevresindeki yoğun çalışma da kameralarca kaydedildi.
VİYADÜKLER ARAÇ GEÇİŞİNE HAZIR
Projede vadiler, normal yollara göre 4 kat daha maliyetli olan viyadüklerle aşılırken, bazı bölgelerde viyadüklerin yüksekliği 85 metreyi buluyor. Proje çerçevesinde 13.5 kilometre uzunluğunda 64 viyadük inşa ediliyor. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadük üzerinden geçiliyor. Projede yer alan 64 viyadükten 48'inde çalışmalar tamamlandı, viyadükler araç geçişine hazır hale getirildi.
"VATAN, MİLLET İÇİN YAPILIYOR"
Marmara Bölgesi'nde oluşacak yeni ticari alanlar ve komşu illerle birlikte tüm bölge ekonomik açıdan daha da canlandıracak olan proje, bölge sakinleri tarafından da takdirle karşılanıyor. Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında yer alan Uskumru Köy sakinlerinden olan Yaşar Saç, köprünün yapımına karşı çıkanlara tepki göstererek, "Köprü yapıldı, faydası var mı? Niye yapıldı? Yüz tane ağaç kesildi, bin tane ağaç kesildi deniyor. Aslında 10 bin tane de kesilse, vatan için millet için yol yapılıyor." dedi.
3. KÖPRÜYE AKILLI OTOBAN YAPILIYOR
Ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde otoyol güzergahı teknolojik anlamda da üst düzey standartlarla donatılıyor. Otoyolda Akıllı Ulaşım Sistemi için çalışma başlatıldı. Sistemle, otoyol güzergahındaki trafik akışı yakından takip edilecek, yoğunluğu önlemek için önlemler alınacak ve sürücülerin güvenli şekilde seyahatlerine yardımcı olmaya çalışılacak.
PEYZAJ ÇALIŞMALARI DA BAŞLADI
Proje kapsamında oluşan otoyol gövdesinin sağında solunda kalan yarma ve dolgu şevlerinde orta refüjde ve kavşak noktalarında Karoyolları Teknik Şartnamesi'ne uygun olarak peyzaj uygulaması yapılmaya başlandı. Peyzaj çalışması kapsamında ilk olarak 15-20 cm kalınlığında bitkisel toprak (nebati toprak) seriliyor. Şevlerde eğimden dolayı toprağın kaymaması için erozyon tahtası ,örme çit uygulamalar yapılıyor. Serilen bu bitkisel toprak tırmıklanıp tesviye edildikten sonra gübreleniyor. Oluşan zemin bitki dikimine ve çimlendirilmeye hazır hale getiriliyor. Kullanılacak bitki ve çim çeşidi bölgenin mevcut yerel yetişme şartlarına (ısı,ışık,nem gölgelik ,bakı,toprak niteliği) ve ekosistemine uygun türlerden seçilerek uygulanıyor.