Pasaport, ehliyet, ruhsat,sendika ve siyasi partilerle ilgili işlemler, polisten alınıp başka kurumlara devrediliyor. İşlemlerin bir bölümü Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bir bölümü de Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne devredilecek.
EMNİYET HİZMETLERİNDE BÜROKRASİ AZALTILIYOR
İçişleri Bakanlığınca hazırlanan yeni yasa taslağına göre Emniyet hizmetlerinde bürokrasinin azaltılması amaçlanıyor. Tbmm İçişleri Komisyonu üyelerine sunulan, bilgilendirme notuna göre, yeni sistem trafik ve pasaport işlemleri için Emniyet Müdürlüklerine giden 10-12 milyon vatandaşı etkileyecek.
5 BİN POLİS ASAYİŞ BİRİMLERİNİ KAYDIRILACAK
Yurt genelinde pasaport ehliyet-tescil-ruhsat hizmetlerinde çalışan yaklaşık 5 bin polis de görev değişikliği ile asayiş birimlerine kaydırılacak.
BASIN, SİYASİ PARTİ VE SENDİKALARA İLİŞKİN GÖREVLER DE BAŞKA KURUMLARA...
Emniyet, basın, siyasi parti ve sendikalara ilişkin görevlerini de başka kurumlara devredecek. Basın yoluyla işlenen suçla ilgili bilgi ve belgeler ise, Rtük'den temin edecek. Polisin, siyasi parti ve sendikalarla ilgili görevleri, Valilik Hukuk İşleri Müdürlüklerine devredilecek.
Vatandaşlar taşıt ruhsatlarını da, araç sıfır ise satan bayiden, ikinci el ise, satışın yapıldığı noterden alacak. Türkiye'deki yabancıların ikamet-çalışma ve vatandaşlık gibi işlemleri de polisten alınıp, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne devredilecek.
EMNİYET'İN TEREDDÜTLERİ VAR
Ancak bu konuda yapılacak düzenleme için, Emniyet teşkilatında tereddüt bulunuyor. Emniyet özellikle, pasaport ve ehliyet-ruhsat bilgileri ile, pasaport sırasında alınan parmak izi kayıtlarının kendisinde kalmasını istiyor.
Güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinde bu bilgilerin polise avantaj sağladığı belirtiliyor.