Son dakika gelen bilgiye göre torba yasada yer alan dezenformasyonla mücadele yasası da kabul edildi. Peki içerisinde KYK borç faizlerinin silinmesi, maske cezalarının kalkması gibi maddeler bulunan 2022 yeni torba yasası ne zaman çıkacak, yürürlüğe ne zaman girecek? İşte tüm ayrıntılar...
52 maddelik torba yasada neler var? Yüzbinlerce vatandaşı yakından ilgilendiren yeni torba yasası teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylandı. İçerisinde KYK faizlerinin silinmesi, gelir vergisi düzenlemesi, elektrik ve doğalgaz desteği gibi birçok maddenin yer aldığı son torba yasasının tüm maddeleri merak ediliyor. Biz de tgrthaber.com.tr olarak 52 maddelik torba yasa içerisinde hangi maddelerin olduğunu sizler için derledik. Peki 2022 yeni torba yasa ne zaman yürürlüğe girecek, ne zaman çıkacak? İşte merak edilen tüm detaylar!
52 MADDELİK TORBA YASADA NELER VAR?
Torba yasa için yapılan hazırlıkların tamamlanması ve TBMM'ye sunulmasından sonra Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İçerisinde birçok düzenlemeyi barındıran yeni torba yasası maddeleri de merak ediliyor. Bu sebeple 2022 torba yasa maddelerini sizler için listeledik. Pademinin getirdiği tahribadı azaltmak ve ekonomik açıdan sıkıntılı günleri geride bırakmak için şu maddeler 52 maddelik torba yasada şunlar yer alıyor:
Maske cezaları silinecek
KYK borç faizi silinecek. Öğrenim kredisi borçlarının faizleri silinecek. Öğrenciler aldıkları borç miktarında ödemeyi mezuniyetlerinden 2 yıl sonra ödemeye başlayacak.
Doğalgaz ve elektrik desteği verilecek
2 bin TL'den küçük alacaklar, 5 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılan ve 2 bin lira altında olan alacakların tasfiyesi sağlanacak. Bu düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişi yararlanacak.
Kur Korumalı Mevduat süresi uzatılıyor. Düzenleme 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak. KKM nedir sorusu için tıklayınız...
Gelir Vergisi Kanunu ve KHK'larda bazı değişiklikler yapılacak.
İşçilere verilen günlük 51 liralaya kadar tediye edilen yemek ödenekleri vergi muafiyeti çerçevesinde değerlendirilecek.
Varlık yönetimlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan kredi sözleşmelerinden kaynaklanan boçlar tasfiye edilecek.
Karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmını 1 Haziran 2023'e kadar ödemesi veya yeniden yapılandırması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak.
6. sınıf tıp ile 5. sınıf diş hekimliği fakülteleri öğrencileri, uygulama çalışmaları karşılığında, 12 ayı geçmemek üzere net asgari ücret tutarında aylık ücret alacak
Yurt dışında oynatılan her türlü eşya piyangosu, şans oyunu, müşterek bahis ve benzeri oyunlara internet veya diğer yollarla Türkiye'den oynanmasına imkan sağlayanlara 4 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek
AYM üyeleri, görev süreleri dolunca eski kurumlarında çalışabilecek.
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, gerçeğe uygun olmayan sağlık kurulu raporu kullanımı nedeniyle yapılan ödemeler hariç, bu kanun kapsamındaki kişilere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek.
İşsizlik Sigortası Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenlemeyle Kovid-19 nedeniyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler ile nakdi ücret desteği işlemleri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş ve İşçi Bulma Kurumu personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemeyecek.
TORBA YASA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Torba yasa içerisinde bulunan sosyal medya yasası gibi maddeler TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Torba yasanın bazı maddeleri ise 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
İLK 10 MADDE KABUL EDİLDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, ekonomiye dair düzenlemeleri kapsayan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Yasa ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde bulunan 10 madde kabul edildi. Kanun teklifinin kabul edilen maddelerine göre, yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilovattan 50 kilovata çıkarılıyor.
Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı veya cephelerinde, kurulu gücü azami 50 kilovata kadar elektrik enerjisinden ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar gelir vergisinden muaf olacak.