7 denizde hüküm süren Türk botu: Kaan

Radara yakalanmama özelliğiyle hayalet bot olarak anılan Kaan, dünya askeri pazarının gözdesi...Dünyanın en hızlı ve kullanışlı hücumbotları Kaan teknelerini Tuzla’da üreterek 6 ülkeye ihraç eden Dr. Ekber Onuk, 1996’da trafik kazasıda kaybettiği oğlu Kaa


Radara yakalanmama özelliğiyle hayalet bot olarak anılan Kaan, dünya askeri pazarının gözdesi...

Dünyanın en hızlı ve kullanışlı hücumbotları Kaan teknelerini Tuzla’da üreterek 6 ülkeye ihraç eden Dr. Ekber Onuk, 1996’da trafik kazasıda kaybettiği oğlu Kaan’ın tasarladığı teknelerin dünya lideri olmasının gururunu yaşıyor. Uluslararası askeri tekne piyasasına Kaan markasını kabul ettiren Ekber Onuk ile Marmara denizinde saatte 55 knots (110 km) hızda bir seyre çıktık. Dönüş manevralarında bile hiç hız kaybetmeyen Kaan hücumbotlarından 7 ülkede toplam 126 tane bulunuyor.



Yüksek teknolojiyle üretilen Kaan sınıfı askeri hücumbotların şaşırtan manevra kabiliyeti ve ezberleri bozan sürati denizde rakipsiz olmasını sağlıyor. Ekber Onuk’un Tuzla’da ürettiği Kaanlar, dünyanın 7 denizinde boy gösteriyor. Kaan botları, gövdesine etkili silahlar monte edilmesiyle mükemmel bir hücumbota dönüşüyor. Karasuları geniş olan ülkeler, sahil güvenlik, insan kaçakçılığı, antiterörizm, uyuşturucu kaçakçılığı, korsanlık, askeri sıcak karşılaşma ve sınır güvenliği gibi pek çok amaçla Kaan botlarını kullanıyor. Botlardan Türkiye’de 60, Gürcistan,Malezya, Pakistan, BAE, Katar ve Mısır’da toplam 66 tane bulunuyor.



"KAAN GELECEĞİ GÖRMÜŞTÜ"
Ekber Onuk, botlara ismini veren oğlu Kaan’ın 1996’da trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından arkadaşlarıyla birlikte onun hayalini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ekber Onuk,Fransa’daki Toulouse Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği’nin ardından yüksek lisansını İTÜ’de Uçak ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde yapmaya başlayan oğlu Kaan’ın adeta geleceği gördüğünü söyledi. Kendisi de uçak mühendisi olan Ekber Onuk, “Kaan çocukluğundan beri benimle çalışırdı. İlk tekne tasarımlarını eğitimi sürerken yaptı. Ünlü stratejistler, en büyük deniz savaşının Norveç denizinde ABD ile SSCB arasında olacağı düşünüyordu. Tüm ülkeler de savaş politikalarını bu tez üzerine kuruyordu. Fakat Kaan, süper güç kavramı değişince ülkelerin karasularını korumak için güçlü ve hızlı teknelere ihtiyaç duyulacağını ilk fark edenlerden oldu. Kaan, büyük gemiler yerine küçük, hızlı, hareketli ve yüksek silah kapasitesine sahip teknelerin üretilmesini öneriyordu. 1995’te bunu öngören Kaan’ın fikri 1996’da tüm dünyada kabul edildi. Hatta bu tür teknelerin karşısında büyük gemilerin çaresiz kaldığı kanıtlandı. Kaan bu ileri görüşlülüğü ve tasarımını yaptığı hücumbotla, hücumbot teknolojisinin geleceğini belirledi” dedi.


"KAAN'I DENİZLERDE YAŞATIYOR"
Dr. Onuk, Ocak 1996’da Kaan’ı trafik kazasında yitirilmelerinin ardından bir süre durgunluk yaşadıklarını ama Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Sahil Güvenlik Komutanlığı adına açtığı ihaleyi kazanmalarıyla oğlunun adını yaşatmak için harekete geçtiklerini vurguladı. Onuk, “Böylece Kaan’ı denizlerde yaşatacak marka arkadaşları tarafından yaratıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı botlara Kaan ismini vererek bizi mutlu etti” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri