Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ''27 Mayıs 2009 tarihinde Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 7 askeri şehit eden mayınlar TSK'ya ait'' raporuyla ilgili olarak ''Dosyayı askeri savcı inceliyor'' dedi.
ÇUKURCA'DA 7 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU
Geçtiğimiz hafta içinde Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde 27 Mayıs 2009’da şehit olan 7 askerle ilgili Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği tarafından yürütülen soruşturma ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yapıldı. Türkiye'yi yasa boğan olaydan sonra mayının terör örgütü PKK tarafından yerleştirildiği açıklanmıştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında da teröristlerin Irak'ın kuzeyinden sızdığı belirtilmişti. Ancak bir süre sonra komutanlara ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı internet sitelerine düşmüştü. Ses kaydında mayınların komutanın emriyle döşendiği iddiasına yer veriliyordu. Bunun üzerine şehit ailelerinin savcılığa suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı.
Savcılık, soruşturma sonunda mayınların güvenlik amacıyla daha önce araziye TSK tarafından yerleştirildiği sonucuna vardığını belirtti. 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak suçundan sorumluların cezalandırılması istenirken, suç askeri yargı kapsamında değerlendirildiği için görevsizlik kararı verilerek dosya Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderildi.
ORG. GÜNER: DOSYA ASKERİ SAVCIDA
Eski Genelkurmay Başkanlarından Fevzi Çakmak'ın ölümünün 60. yılı dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda yapılan anma töreninde bir gazetecinin, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009 tarihinde yedi askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderildiğini hatırlatarak, konuyla ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine Orgeneral Güner, her yıl yaz tertiplenmesi kapsamında o bölgeye birliklerin intikal ettiğini söyledi.
Bu birliklerin üst bölgelerine yerleştiklerini ve üst bölgelerinden çıkarak terörle mücadele faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Orgeneral Güner, patlamanın o birliklerden birinin intikali sırasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Türk Silahlı Kuvvetlerinde ölümle sonuçlanan hangi olay olursa olsun, kışlada elektrik çarptı vefat oldu, araç kaza yaptı vefat oldu, suya girdi boğuldu, sonu ölümle biten, kışlada da olduğu gibi, terörle mücadele bölgesinde de harekatta da ölümle biten her olaya otomatik olarak, hiç ayrıca bir emre gerek kalmadan savcılar el koyuyor. Yani gece yarısı olduysa öbür sabah ilk ışıkla beraber adli soruşturma başlıyor.”
Bu olayda da Çukurca Cumhuriyet Savcılığınca olaya el konulduğunu ve adli soruşturmanın başlatıldığını belirten Orgeneral Güner, ilk incelemelerden sonra Çukurca Cumhuriyet Başsavcısı'nın olayı terörle mücadele kapsamında görerek ve Haziran ayının sonunda yetkisizlik kararı vererek Van'daki Cumhuriyet Savcılığına havale ettiğini anlattı.
Yakın zamana kadar bütün soruşturmayı Van'daki bu işle yetkili savcılığın yürüttüğünü belirten Orgeneral Güner, incelemelerden sonra Van Savcılığının olayın kendi yetkisi dışında olduğuna kanaat getirerek, askeri görev esnasında oluştuğu düşüncesiyle görevsizlik kararı verdiğini, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdiğini söyledi.
Dosyanın hafta başında Genelkurmay Başkanlığı karargahına ulaştığını belirten Orgeneral Güner, şöyle konuştu:
“Askeri Savcı soruşturmayı açarak devam ettiriyor. Sabah medyaya baktım. Köşe yazısı, yorumlar, değerlendirmeler var. Sanki bir şey kesildi, durdu, şekli değişti gibi. Hayır, sadece ilgili yere, askerin yetkisine girdiği düşünülerek Askeri Savcıya dosya geldi. Askeri Savcımız şimdi dosyayı inceleyecek. Başka soruşturmalar, dinlemeler yapacak ve sonunda iddianamesini hazırlayıp askeri mahkemede açmak istiyorsa o da açabilecek. Neticede bu olay adli soruşturma sürecinde.”
Gazetecilere, “Yargı sürecinde olan bir konu hakkında bizim şimdi yorum yapmamız. Aslına bakarsanız başkalarının da yorum yapması ne kadar uygun?” sorusunu yönelten Orgeneral Güner, şöyle devam etti:
“Şimdi birilerini suçlu yada suçsuz gibi göstermek ne kadar doğru. Çünkü daha varılan bir karar yok, varılan bir sonuç yok. Devam eden bir soruşturma süreci var.İnanın dosyayı ben görmüyorum, çünkü zincirin içinde değilim. Şu anda askeri savcıda. Bir tek o biliyor dosyayı. Tek dileğim hızlı bir soruşturma yapılır, müspet, menfi, ne denecekse hızlı denir. Sizin beklentiniz, ailelerin beklentileri, onların acılarını çok paylaşıyorum ve anlıyorum, kamuoyunun beklentisi süratle cevaplanır.”
Bu konunun emir komuta zincirinin dışında adli zincirde giden bir olay olduğunu vurgulayan Orgeneral Güner, soruşturmanın gizliliği ve yargı sürecine saygı duyduklarını kaydetti.