Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şubesi Başkanı Ersin Güluçar, şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına tanınan hakların düzenlenmesiyle ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının mecliste onaylanmasıyla birlikte 8 bin 500 şehit yakınına iş imkanı sağlandığını söyledi.
Güluçar, "Torba Yasası" kapsamında kendilerini ilgilendiren değişikliğin yasalaştığını belirterek, "Biz bu değişikliklerin yapılmasını 3 yıldır bekliyorduk. Yapılan değişiklikler bizi sevindirdi. Ancak değişiklik bizi tamamen tatmin etmedi" dedi.
Güluçar, yasada yapılan değişiklikte kendilerini sevindiren en güzel gelişmenin şehit yakınlarına 2. iş hakkının verilmesi olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Daha önceki yasaya göre şehit yakınlarına bir iş hakkı veriliyordu. Bu nedenle şehit evliyse eşi ve ailesi arasında sorun yaşanıyordu. Şimdi iş hakkı ikiye çıkartılarak bu sorun ortadan kaldırıldı. Şehitten doğan iş hakkının birini eşi ya da çocukları diğerini ise kardeşleri kullanacak. Değişiklikle ayrıca vazife şehitlerinin ailesine bağlanacak olan maaşta muhtaçlık şartı aranması ortadan kalktı. Bu da sevindirici bir olay. Çünkü daha önce vazife şehidine maaş bağlanması için muhtaçlık ya da annesinin dul olması gerekiyordu. Bu nedenle boşanan aileler oluyordu. Bu istenmeyen durum değişiklikle ortadan kaldırıldı. Yasa değişikliğiyle birlikte ayrıca toplu taşıma araçlarından şehit ve gazi yakınlarının anne, baba, eş ve çocukları ücretsiz yararlanacaklar. Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele 1 yıl süreyle ödenen özel harekat ve operasyon tazminatı ödeme süreleri de 12 aydan 24 aya çıkarıldı. Şehit yakınları ve gazilere sıfır faizle konut kredisi verilmesi imkanı sağlandı."
"DEĞİŞİKLİKLE 8 BİN 500 ŞEHİT YAKINI İŞE GİRECEK"
Güluçar, yasa değişikliğiyle birlikte şehit yakınlarına 2. iş hakkının verilmesiyle 8 bin 500 şehit yakınana iş imkanı doğduğunu ifade ederek, "Bu çok sevindirici bir durum. Çünkü şehit yakınlarının ekonomik durumları çok zayıf. Anadolu da bir laf var 'zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir' diye bu çok doğru biz söz. Anadolu da yaşayan şehit ailelerinin durumları gerçekten iyi değil. Güçlükle ayakta duruyorlar. Şehit yakınlarına 2, iş hakkının verilmesiyle birlikte çoğu şehit yakını işe girecek. Şehit yakınları iş başvurusu yapmak için yasayı Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra bağlı bulundukları illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklara giderek iş başvurusu yapabilirler" diye konuştu.
2. İŞ HAKKI TALEP ETMİŞTİK
Güluçar, yasa değişikliğinin kendilerini tatmin etmeyen yönlerinin de bulunduğunu anlatarak, "Biz bu yasanın çıkmasında emeği geçen AK Parti Adana Milletvekili Fatma Zopcuk Gürkan'a teşekkür ediyoruz. Bu süreçte bizimle sürekli görüşerek nelere ihtiyacımız olduğunu hep sordu. İsteklerimizi de mecliste hep dile getirdi. Ancak yapılan değişiklikte vazife şehitleri yakınlarına da iş hakkı verilmesi iyi olurdu. En azından 1 iş hakkı verilmesini talep etmiştik. Çünkü onlarda vatani görevini yaptığı esnada görev şehidi oluyor. Örneğin bir eğitim esnasında alana helikopter düşmesi sonucu çok sayıda asker hayatını kaybedebiliyor. Ayrıca gazilerimize 2. iş hakkı istemiştik ama bu da değişiklikte yer almadı. Bunu da gaziler ateşli silahla yaralandığı için tedavisi uzun sürüyor bu dönemde kendilerine yardım eden kardeşlerinden biri iş hakkını kullanıyor, gazi daha sonra tedavisi bitip hayata döndüğünde çalışabilecek durumda olunca işe giremeyip zor durumda kalıyor. Bu durumun ortadan kalkması için 2. iş hakkı talep etmiştik. Ancak biz bu değişikliklerle şehit yakınlarının ve gazilerin dikkate alındığını gördük. Bu nedenle meclis açıldıktan sonra bu hakları da elde etmek için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.