Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Stefan Füle ile Ankara'da bir araya geldi. Dışişleri Konutu'nda gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, "Engeller ne olursa olsun, AB hedefimiz hiç şaşmamıştır" sözleriyle Türkiye'nin AB kararlılığını ifade etti.
BLOKAJ KALDIRILMALI
Son dönemde Türkiye ile AB arasında müzakere sürecinde çok olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Davutoğlu, Füle ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını kaydetti. Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından bloke edilen diğer fasıllardaki blokajın kaldırılmasını ve Türkiye-AB müzakerelerinde gerçek anlamda bir ivme kazanmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Davutoğlu, vize muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşması konularında da ilerleme sağlandığını vurguladı. Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmeler bekliyoruz. Bugün bunu bir kez daha teyit ettik. Üzerinde çalıştığımız metin ve yol haritası konusunda çok özde ilerlemeler sağlandı. Ümit ederiz önümüzdeki haftalarda sonraki aşamaları belirleyen nihai bazı adımlar atılabilir. Bu konuyu Başbakanımızla hükümetimiz içerisinde değerlendireceğiz" diye konuştu. Davutoğlu, vize muafiyeti konusundaki görüş ayrılıklarının önemli ölçüde giderildiğini görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
‘BİR ÇİÇEKLE BAHAR GELMEZ'
Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle, AB'nin, her zaman için Türkiye'deki reform sürecinin platformu olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Füle, "Bir çiçekle bahar gelmez. Dolayısıyla amacımız tüm diğer fasılların açıldığını görmek" dedi. Füle, Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanacak hale getirilmesi ve vize muafiyeti diyaloğgunun başlaması için AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ile yaptıkları yoğun çalışmalar neticesinin bir iki hafta içinde görüleceğine inandığını belirtti.
Suriye'deki bataklığın sorumlusu Türkiye değil
Suriye'de El-Kaide türü radikal gruplar hakkında değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, "7 milyon insanın mülteci durumuna düştüğü bir konjonktür doğmuşsa, bir bataklık oluşmuşsa, orada her türlü haşerat türer" dedi. Türkiye'nin hiçbir şekilde bu bataklığın oluşmasında sorumluluğu bulunmadığını, aksine bu bataklıktan en fazla zarar gören ülke olduğunu ve bu çevrelere hiçbir katkı sağlamadığını vurguladı.
Kıbrıs'ta çözüm için en doğru zaman
Davutoğlu ve Füle görüşmesinde Kıbrıs sorunu da masaya yatırıldı. Füle'nin de ziyaretinden önce Kıbrıs konusunda görüşmeler yaptığını söyleyen Davutoğlu, "Ümit ederiz ki önümüzdeki günlerde Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakereler başlar ve bu konu AB ve Türkiye arasında engelleyici bir faktör olmaktan çıkar. Bu, hem Kıbrıs'a barış getirecektir hem de AB'nin küresel bir aktör olma konumunu Türkiye'nin katılımıyla güçlendirecektir" dedi.
YAPICI GÖRÜŞMELERE DESTEK
Füle ise Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakerelerin başlaması için en doğru zaman olduğunu belirterek "İki tarafın yapıcı şekilde görüşmelerini tam anlamıyla desteklediğimizi söylemek istiyorum. Hem Ankara hem Atina'da başmüzakerecilerin bir araya geleceği, çalışmaların en azından kağıt üzerine geçeceği bir deklarasyonun ana hatlarının ortaya çıkacağı, bundan yola çıkarak da müzakerelerin şekillenip başlayacağı bir sürecin başındayız" ifadelerini kullandı.
Diğer fasıllar da açılsın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle'yi Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Türkiye'nin temel önceliğinin, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanması olduğunu ve bunda her iki tarafın da yararı bulunduğunu belirten Gül, "Bu konuda AB liderlerinden, Türkiye'nin üyelik sürecini stratejik bir bakış açısıyla ele alarak cesaretli ve vizyoner bir yaklaşım sergilemelerini bekliyoruz. Yeni bir faslın açılması doğru yolda atılmış bir adımdır; zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerekir" ifadelerini kullandı.