WikiLeaks'in dün yayınladığı Suudi Arabistan'ın gizli yazışmalarında Türkiye'ye ilişkin ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. 2012 tarihli bir belgede, Tahran'daki Suudi Büyükelçiliği'nden Suudi Dışişleri'ne gönderilen ve "Tahran’a kur yapan Amerikan mesajları”nın bir Türk tarafından taşındığı iddia ediliyor.
WikiLeaks tarafından ifşa edilen Suudi Arabistan'ın gizli yazışmaları, Riyad'ın, bölgesel rakibi İran'la ilişkileri, Suriye'de muhaliflere ve Mısır'da darbe hükümetine verdiği destek ve Tahran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası uzlaşıya muhalefetine dair önemli detaylar barındırıyor.
Associated Press'in haberine göre; 2012 tarihli belgelerden biri, Suudi Arabistan'ın İran'ın nükleer müzakerelerine karşı bilinen şüpheci yaklaşımının altını çiziyor.
Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden Suudi Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen "ABD'nin İran'la flört" mesajının, adı açıklanmayan bir Türk arabulucu tarafından taşındığı öne sürülüyor.
LADİN’İN ÖLÜM BELGESİNİ İSTEDİ
9 Eylül 2011 tarihli bir başka belgede, El Kaide'nin öldürülen lideri Usame bin Ladin'in oğlu Abdullah bin Ladin'in, Suudi Arabistan'daki ABD Büyükelçiliği'ne mektup yazarak, babasının ölüm belgesini istediği belirtiliyor. Büyükelçilik oğul Ladin'e cevabında ise El Kaide'nin eski liderinin ölüm belgesi olmadığını söylüyor.
ABD'nin Riyad Başkonsolosu Glen Keiser imzalı cevapta Ladin'in ölüm belgesinin olmamasının, askeri operasyon sonucu öldürülen kişiler için yapılan uygulamayla tutarlı olduğu bildiriliyor. Belgede Abdullah bin Ladin’in babasının ölüm belgesini neden istediğine dair bir bilgi yok.
‘YEMEN SİBER ORDUSU'
WikiLeaks'in Suudi Arabistan'ın gizli yazışmalarına nasıl ulaştığı bilinmiyor. Fakat sızdırılan belgelerle birlikte sunulan basın açıklamasında, "Yemen Siber Ordusu" adı verilen bir grup tarafından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'na yönelik bir elektronik saldırı düzenlediğinden bahsediliyor.
WikiLeaks'in ifşa ettiği ve kimi "çok gizli" statüsünde olan 60 bini aşkın belge, Suudi Dışişleri Bakanlığı ile yabancı devlet ve kuruluşlar arasında çok sayıda e-posta yazışmasını da ihtiva ediyor.