Türkiye, son dönemde özellikle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) merkezli gelişmelere odaklanan Avrupa Birliği'ne (AB), ilişkilerin "asıl hedefi" olan katılım sürecine odaklanılması çağrısı yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinde, AB yetkililerinin üzerinde yoğun şekilde durduğu HSYK bağlantılı konular ile genel anlamda yargı alanındaki gelişmeler hakkında gerekli bilgilerin iletildiğine dikkati çeken Türk yetkililer, gelinen aşamadan sonra müzakere sürecine ve yakalanan ivmenin korunmasına odaklanılması gereği üzerinde duruyor.
Konunun, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle arasında yapılan görüşmede de gündeme geldiği belirtiliyor.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye'deki son gelişmeler hakkındaki her türlü bilginin AB'ye aktarıldığı ve AB'den gelen sekiz tavsiyeden beşinin uygulamaya sokulduğu vurgulanarak, "Artık asıl hedefe odaklanın" mesajının Füle'ye iletildiğinin altını çiziyor.
Türkiye'nin odaklanılmasını istediği hedefin başlıca unsurları arasında yeni müzakere fasıllarının açılması için gerekli adımların atılması geliyor. Uzun süredir Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bloke ettiği 23 numaralı "Yargı ve Temel Haklar" ve 24 numaralı "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" fasıllarının açılmasını isteyen Türkiye'ye AB içinden de destek sinyalleri geliyor.
AB yetkilileri, özellikle son gelişmelerin bu başlıkların açılmasının süreç açısından ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtiyor.
Başbakan Erdoğan'ın, "olası kriz beklentisiyle başlayan ancak mevcut şartlar dikkate alındığında oldukça olumlu şekilde sonuçlanan" Brüksel ziyaretinin süreç açısından yararlı olduğunu belirten AB yetkilileri, "Görüşmelerde hem olumlu mesajlar hem de ciddi eleştiriler geldi ancak bu işin doğasında var" değerlendirmesi yapıyor.
Bu vurgu, Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un Twitter mesajına da yansımıştı. Schulz basın toplantısı sonrasında attığı tweette, "Başbakan Erdoğan ile canlı ve samimi bir tartışma. AP, Türkiye'nin entegrasyon sürecinin destekçisi. Bu nedenle ilerlemelere de gerilemelere de işaret ediyoruz" ifadesini kullanmıştı.