Trabzon ziyaretinde konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber AB ile Türkiye arasında vizesiz geçiş sürecinin en erken 2018 yılında planladığını, her şey yolunda giderse 2017 yılında da olabileceğini söyledi.
TTSO’YA ZİYARET
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Stefano Manservisi bir dizi etkinlik için geldikleri Trabzon’da Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, beraberinde Başkan Yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri ile yaptıkları görüşmenin ardından Trabzon ziyaretini değerlendirdiler.
TÜRKİYE’YE VİZESİZ GEÇİŞ SÜRECİ 2018’de
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, Türkiye ile vizesiz bir süreci yapmak ve bunu uygulamak için 2018 yılı sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. 2017 yılında her şey yolunda giderse de gerçekleşebileceğini aktardı. Haber, “Bunu için kesinlikle gelişmelerle karşılıklı bilgiyi paylaşmak, irtibat halinde olmak büyük önem taşıyor. “dedi.
AB İLE BİR BÜTÜNÜZ
35 ülke ile TTSO’nun iş geliştirme protokolleri olduğunu kaydeden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu AB ile daha çok protokol imzalandığını, dolayısıyla kurulan bu ilişkilerden dolayı AB ile Türkiye’yi bir bütün olarak gördüklerini aktararak gelecek için pek fazla sorun görmediklerini kaydetti.
TRABZON AB İLE SIKI ÇALIŞIYOR
Trabzon’da aktif bir AB bürosunun bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Şehrimizde sizin adınıza AB bürosu gerekli çalışmaları yerine getiriyor. Bu bakımdan gözünüz arkada kalmasın.”dedi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın AB ile ilişkilerde iyi bir konumda olduğunu vurguladı. Bu konuda Türkiye’deki odalar arasında iyi durumda olduğunu bildirdi. AB ile projelerde ortaklıklar kurulduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu ortak projelerde katkıların iki tarafa da sağlandığını düşündüğünü aktardı. Geleceğe dönük olarak AB ile ortak projelerde çalışmaya devam edileceğini işaret eden Hacısalihoğlu, “ AB ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi doğrultusunda toplantılar yapıyoruz. Bu ilişkiler yatırımların artırılmasında da gerçekleşiyor. Bunlarla ilgili Almanya ile çok yönlü çalışmalarımız var. İki hafta önce enerji konusunda Almanya’nın son geliştirdiği hidro elektrik tribün teknolojilerini inceleme fırsatı bulduk. Düşüncemiz bu teknolojinin bölgemizde tanıtılması ve kullanılmasını sağlamaktır. Ayrıca, Katmanlı Üretim Teknolojileri konusunda da Almanya ile görüşmeler gerçekleştirdik. Trabzon’da kurulacak olan İnovasyon merkezi için Almanya’dan bu sektördeki teknoloji ve ekipmanı almayı planlamaktayız. Hollanda ile gemi imalatı teknolojileri alanının da işbirliklerimiz var. Bu teknolojilerin bölgemizde uygulanan projelerde kullanılmasını arzu ediyoruz. Bölgemizde gemi imalatı sanayisinin kuruluşunu AB ortak fonlarından karşılıyoruz. Ortak kullanım merkezimin tüm malzemeleri ve AB den alınacak proje kaynakları ile sektör harekete geçirilecek. AB ile birçok alanda proje görüşmelerimiz devam ediyor. Bunlardan biri de Peynir Altı Suyu Tesisi bulunmaktadır. İhale aşaması tamamlanmak üzeredir. Tarım ve Hayvancılık konusunda da bir program yaptık. AB ülkelerine ziyaretler yapacağız. Trabzon’da kurmayı planladığımız Biyoteknoloji merkezi florası çok zengin olan bölgemizdeki potansiyeli işleyecektir. Bu konuda Hollanda ve Avusturya ile görüşmelerimiz oldu. ”dedi.
TRABZON İLE AB’NİN ORTAK DEĞERLERİ VAR
AB’den de bölgemizi tercih edecek yatırımlar olduğuna da dikkat çeken Başkan M. Suat Hacısalihoğlu bölgenin tanıtımına bu anlamda devam edildiğini söyledi. Yatırım, ticaret ve turizm açısından bölgemizde işbirliklerinin takip edildiğini dile getirdi. Daha sonra TTSO’nun 1884 yılında kurulduğunu anımsatarak Trabzon’un tarih boyunca bir ticaret merkezi olduğunu ifade etti. Ticaret tanrısı Hermes’in bulunduğu kentin geçmişinde İtalyanca, Farsça ve Komençe yazılmış ticaret sözlüğünün bölgede dağıtılmış olduğunu ve bunların ticaretin Trabzon’da ne derece önemli olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Her yıl yüzde 15 ticaretin büyüdüğü Trabzon’un yılda 1.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. TTSO’nun 8 bin üyesi bulunduğunu, 250 ana sektörde faaliyet gösterdikleri şehirde kurulan 4 OSB’nin 2’sinin tamamlandığını 1’inin de tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. Turizm yatırımları açısından 4 ve 5 yıldızlı otellerin bölgede harekete geçtiğini, kongre merkezi gibi büyük projelerinde devrede olduğunu kaydetti. Hıristiyanlığın yayıldığı ilk yıllarda 270’li yılarda Vazelon manastırının inşa edildiği tarihten yaklaşık bin yıl sonra Sümela manastırının inşa edildiği bilgisini vererek Trabzon’un küçük bir İstanbul olduğunu söyleyebileceklerini ifade etti.
Başkan Hacısalihoğlu, tarih yanı sıra bütün değerleri korumaya ve tanıtmaya çalıştıklarını kaydederek, “ AB ili ilişkilerimizi çok sıkı tutmak istiyoruz. Trabzon’da ortak değerlerimiz var.” dedi.
AB İLE BÖLGE ARASINDA GELİŞTİRİLEBİLECEK SEKTÖRLER
AB Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Stefano Manservisi, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’nun yaptığı bilgilendirmenin çok zengin olduğunu belirterek teşekkür etti. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası içerisinde AB Bilgi Merkezi’nin bulunduğunu anımsatarak, “Bundan daha yakın bir nokta olamaz.”dedi. Manservisi, “Bilgi merkezinin ticaret ve sanayi odası içerisinde bulundurulması mevcudiyeti sergilemenin yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için bilinçli bir tercihti. TOBB’un yeni yaptığı çalışmalar ile daha güçlü girişimler ortaya koyulacaktır. AB’den farklı partnerleri Türkiye’de buluşturmayı hedefledik. Ve bunu da önemli ve AB’de çok da tanınmayan büyük bir kent olan Trabzon’da gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”şeklinde konuştu.
Manservisi, altyapı ve bağlantılı olabilmek, iş yapabilmek için hangi alanlarda çalışabiliriz? Önerileriniz nelerdir? Çok girişli vize almakta sorunlar var mı? Vize gerekliliğinin ortadan kaldırılması konusunda size olumlu yansımaları olacak mı dır ?, şeklinde sorular yöneltti.
TURİZM, LOJİSTİK VE SANAYİ YATIRIMLARINDA TRABZON BU COĞRAFYANIN MERKEZİDİR
Hacısalihoğlu, turizm, lojistik ve sanayi yatırımları olarak işbirliği alanlarını ayırmakta fayda olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yatarım arazilerinin hazırlanmasında çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcılara bedava arazi veriyoruz. Mastır planlarını da yapıyoruz. Mastır planlarını da AB gibi ülkeler ile işbirliğinde hazırlıyoruz. Avusturya ile Kış turizmi mastır planı yaptık. Turizm açısından yatırımcının önünde karşılaşabileceği alanları yok etmeye çalışıyoruz. Bu yatırımcı için büyük bir kolayılık sağlıyor. İklim şartlarından dolayı öncelikle yaşam merkezleri kurmaya çalışıyoruz. Bunun dışında sanayi için OSB’lerde bedava arsa veriyoruz. Aktif girişimlerimiz var. OSB’lerde yatırımlar çok kısa sürede hayata geçiyor. Lojistik konusunda Trabzon tam bir merkezdir. Projelerimiz hazır ve yatırımcılarımızı bekliyoruz. Şehrimizin dikkate alınmasında özellikle hinterlandımızda Rusya, Kafkaslar, Türkî Cumhuriyetleri, İran ve Ortadoğu ülkeleri dikkate alındığında bölgenin yatarım yapılabilecek en güvenli bölgesiyiz. Bu ülkeler her zaman problemli ülkeler ve bu bölgeler ile her zaman ticaret yapılıyor. Eğer bu ticaret devam edecek ise bunun merkezi Trabzon’dur. “dedi.
TİCARET İÇİN AB’DEN TÜRKİYE’YE VİZELER KALKMALI
Vize konusunda da görüşlerini açıklayan Hacısalihoğlu, öncelikle terör olaylarının kınadıklarını belirtmek istediğini dile getirdi. Gerçek anlamda bütün ülkelerin karşı çıkmasını ve işbirliği yapılması gerektiğine işaret etti. Vize konusunda bazı değişikliklerin olabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “ İşadamları ticari ilişkilerin kolay olduğu ülkeleri tercih ediyor. Türk insanı tez canlı beklemeyi hiç sevmiyor. Vize almak için formalitelere katlanmak istemiyor. En kolay neresi ise oraya gidiyor. Dünyanın her tarafında Türk var. Hiç biri gezmeye değil ticarete gidiyor. AB ile vizeler ortadan kalktığında da turist olarak yılda bir iki defa gidebilir. İşadamı sürekli gider. Dolayısıyla ticareti, ekonomiyi geliştireceksek vize konusun geliştirmek gerekiyor. Çekilen sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Schengen vizesi veriliyor. Hangi ülkeden verilmiş ise oradan giriş yapılıyor. Bazı ülkelerden da alındığında istediğiniz yere gidemiyorsunuz. Dolambaçlı yollara gerek kalmadan Türk insanı Almanya, İtalya, İngiltere gitmek ister. Yani en çok ticaret yapabileceği ülkelerdir bunlardır. Bu bakımdan yaşantımızda vize konusunu problem olarak görmek istemiyoruz.”
AB Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Stefano Manservisi turizmin geliştirilmesi ile ilgili açıklamaları üzerine Başkan Hacısalihoğlu’ndan ne tip turist öngördükleri sorusunu yöneltti. Manservisi, “ Trabzon küçük İstanbul değil, büyük İstanbul’da olabilir. Bu nedenli buraya çekmeyi düşündüğünüz turistler kimlerdir? Komşunuz Batum’da müthiş turizm yatırımları oluyor.”
Batum’da bir kumar merkezi ve yan sektörlerin ön plana çıktığını anımsatan Başkan M. Suat Hacıcsalihoğlu Trabzon’un tarih, doğa, dağ, yayla, eko, kayak, kurvaziyer, kongre, sağlık turizmi gibi başlıklarda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Bu alanlarda yatırımcıların bölgeye getirildiğini, tanıtımların yapıldığını kaydetti. Avrupa, Japon, ve ABD’li turistlerde son birkaç yılda azalma olduğunu buna karşın körfez ülkelerinden turizmde patlama olduğunu dile getirdi.
ZİYARETİN ANISINA PLAKET
Başkan Hacısalihoğlu, ziyaretin anısına AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Stefano Manservisi plaket takdim etti. Günün anısına yönetim kurulu üyeleri ile birlikte fotoğraf çekildiler. Büyükelçi Haber ve Müsteşar Manservisi TTSO Özel İpekyolu Müzesini gezdiler. Hatıra defterini imzaladılar.