Haber61'in gündeme getirdiği, Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin 'Kırsal mahalle' statüsüne dönüşmesi konusunda vatandaşların kafasında soru işaretleri oluştu.
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 12 Kasım 2012’de kabul edilen Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin, kırsal mahalle (köy) statüsüne dönüşünün yolunu açan yasa değişikliğiyle ilgili vatandaşlarda ve özellikle muhtarlarda oluşan soru işaretlerini gidermek için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Konuyu değerlendiren Kaya, “Söz konusu düzenleme mahalle muhtarlarımızda, "Kırsal Mahalle" olmaları durumunda belediyelerden alacakları hizmetlerde aksamalar veya kesintiler olup olmayacağı yönünde bir takım kaygı ve endişeler yaratmıştır. İçişleri Bakanımızdan ricamız, önergemizi biran önce cevaplayarak kırsal mahalle olmak isteyen mahallelerimizde yaşayan halkımızın ve muhtarlarımızın endişelerini ve akıllarındaki soru işaretlerini gidermesidir” dedi.
12 Kasım 2012’de TBMM’de kabul edilen Büyükşehir Yasası ile aralarında Trabzon’un da bulunduğu 13 il büyükşehir ilan edilmiş ve ardından bu illerdeki tüm beldeler ve köyler mahalleye dönüştürülmüştü. Ancak 2020 yılında gerçekleşen yeni düzenleme ile ‘Büyükşehir Yasası’ndan geri dönüşün yolu açıldı. 9 yıl sonra verilen bu kararın, kırsal mahalle olmayı düşünen bazı muhtarlarda haklı olarak "belediyelerden hizmet alabilecek miyiz?" sorularının sorulmasına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Kaya, bu konuda çok arayanın olduğunu ve özellikle muhtarların işleyişle ilgili haklı sorular sorduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle Meclis’e bir soru önergesi veren Kaya, önergesinde şunlara değindi:
KONU NETLEŞMELİ
“TBMM'de kabul edilen ve Resmî Gazete ’de yayınlanan 7254 Sayılı Torba Yasa'daki düzenlemeyle, büyükşehir ilan edilen illerde mahalleye dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, bağlı oldukları ilçe belediyesinin teklifi ve büyükşehir belediye meclisinin onayı ile kırsal mahalle (köy) statüsü kazanabilmektedir. Söz konusu düzenleme; kırsal mahalleye dönüşmesine karar verilen mahallelerde yaşayan vatandaşlara vergiler, harçlar ve su parası ödemelerinde birtakım muafiyet ve indirimler sağlarken mahalle muhtarlarında, "Kırsal Mahalle" olmaları durumunda belediyelerden alacakları hizmetlerde aksamalar veya kesintiler olup olmayacağı yönünde bir takım kaygı ve endişelerin oluşmasına sebebiyet vermiştir. Biz de bu endişelerine son vermek ve konuyu netleştirmek için bir soru önergesi hazırladık. Cevabı gelince tüm muhtarlarımızla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Önceden köylerimiz il özel idarelerinden hizmet alırlardı. 2012'de çıkan yasa ile Büyükşehir olan illerdeki köyler mahalleye dönüşünce bu illerdeki İl Özel İdareleri kapatıldı. Büyükşehir ilan edilen yerlerde tek hizmet alınacak yer olarak belediyeler kaldı.”
"KIRSAL MAHALLEYE HİZMET YOK” TEHDİDİ GERÇEK Mİ?
Kaya’nın verdiği soru önergesi şöyle
1-“Kırsal Mahalleler” ile ilgili Yasal düzenleme yapılırken mahalle muhtarlarımızdan görüş alınmış mıdır? Alınmamışsa neden alınmamıştır?
2-“Kırsal “Mahalle” statüsü kazanan yerler, büyükşehir ve ilçe belediyelerinden hizmet alabilecekler midir? Alamayacaklarsa nereden hizmet alacaklardır?
3-Kırsal Mahalleye dönüşmesine karar verilen yerlerin yararlandıkları indirim ve vergi muafiyetleri nedeniyle belediyelerden hizmet alımında 2. Plana atılmaları söz konusu olacak mıdır?
4-Büyükşehir Yasasıyla mahallelere dönüştürülen yerlerin ‘Kırsal Mahalle’ olabilmeleri için hangi şartları sağlamaları gerekmektedir?
5-12 Kasım 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Büyükşehir Yasasından 9 yıl sonra geri dönülmesinin ve “Kırsal Mahalle” düzenlemesine gidilmesinin sebepleri nelerdir?
6-Trabzon'da bazı belediye başkanlarının Mahalle muhtarlarına; ‘Kırsal mahalle olursanız belediyemizden hizmet alamazsınız’ şeklindeki sözleri ne anlama gelmektedir? Belediye başkanları neye dayanarak bu sözü söylemektedir?
7-Tüm bu belirttiğimiz eksikliklerin giderilmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılması düşünülmekte midir?