Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi olayında ihmali olduğu iddia edilen ve dava sürecinde tanık olarak dinlenmesi istenilen dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, bugün yapılan duruşmaya katılmadı.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen 3. duruşmada Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli astsubay başçavuş H.Y. ile uzman çavuş H.Ö.Ü. tanık olarak dinlendi. Yine tanık olarak çağrılan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, ifade vermeye gelmezken, Bursa'da talimatla ifade vereceği öğrenildi.
Astsubay başçavuş H.Y. duruşmadaki ifadesinde, daha önce sanık konumunda ifade veren jandarma astsubay başçavuş O.Ş.'yi suçlayarak "O.Ş. başçavuş duruşmada bu olayın bana devredildiği bir savunmada bulunduğunu öğrendim. Ancak bu husus doğru değil. O.Ş.'nin bu olayı bana devretmesi konum itibariyle mümkün değildir. Kendisi benden kıdemlidir ancak bana devretme yetkisi yoktur. Benim 1. sicil amirim başçavuş G.A. ve yüzbaşı M.Y.'dir. Kaldı ki bana yüzbaşı M.Y. tarafından böyle bir görevlendirme yapılmamıştır. Bu nedenle O.Ş.'nin bu iddialarını kabul etmiyorum. Trabzon'daki görevim, komutanlık sorumluluk bölgesinde terör olayları ile ilgili bilgi toplamak ve amirlerimin verdiği emirleri yerine getirmektir. Bana bu olay devredilmiş olsaydı haber kaynağı olarak belirtilen C.İ. İle tanıştırılırdım. Bu şahısla yapılan yüzleştirmelerde beni tanımadığını belirtmiştir. Bu da olayın bana devredilmediğinin kanıtıdır" dedi.
Uzman çavuş H.Ö.Ü. ise ifadesinde sanıklar O.Ş. ve V.Ş.'nin asayiş timinde, kendisinin ise terör timinde görev yaptığını belirterek "Bizim çalışma sistemimize göre terör faaliyeti olması için örgüt olması gerekir. Hrant Dink'in öldürülmesi olayı bir terör olayı değil, asayiş olayıdır. Bu olay öncesi gelen istihbari bilgilerle ilgili bize bir emir verilmedi, bir çalışma yapmadık. Hrant Dink'in öldürüldüğünü daha sonra televizyondan öğrendik. Olayın failinin Y.H. olabileceğini düşündük ancak televizyonda izledikten sonra görüntülerdeki şahsı Y.H'ye benzetemedik. Cinayeti işleyen sanığın babasının Emniyet'te olduğunu öğrendik ve Emniyet Müdürlüğü'ne gittik. Bize olaydan 6 ay önce bu cinayetin işleneceği ile ilgili bilgi gelmişti ama emniyete 1 yıl öncesinden bu bilginin gelmiş olduğunu orada öğrendim" diye konuştu.
İfadelerin ardından mahkeme başkanı duruşmayı 26 Eylül 2008 tarihine ertelerken, dinlenmeyen ve olayda ismi geçen 4 jandarma görevlisi için yazılan talimat cevabının beklenmesine karar verdi.
Öte yandan, Dink Ailesi'nin avukatı Ergin Cinmen, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, Hrant Dink'in öldürülmesinin asayiş olarak nitelendirilmesini ilginç olarak değerlendirdi. Cinmen, tanıkların Hrant Dink'in öldürülmesi olayını çok önceden bildiklerini hatırlatarak, "Bana göre Dink olayının bir siyasi cinayet değil, asayişe ilişkin bir suç olarak ilişkilendirilmesi çok ilginç" dedi.