Almanya'dan Türkiye'ye flaş yanıt!

Almanya'dan Çavuşoğlu'na yanıt...

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu’nun, bir Alman gazetesine verdiği demeçle ilgili “Bu açıklamaları bir ültimatom ya da bir tehdit olarak görmüyorum. Türkiye’nin müzakerelerdeki pozisyonunun güçlü bir şekilde ifade edilmesi olduğuna inanıyorum.” dedi.

Martin Schaefer, olağan basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu’nun, bir Alman gazetesine verdiği demeçte, vize serbestisi konusunda  "net bir tarih bekledikleri" ve "vize serbestisi uygulanmazsa, Geri Kabul  Anlaşması'nı ve 18 Mart’ta imzalanan anlaşmayı kenara bırakmak zorunda  kalacakları" yönündeki sözlerini değerlendirdi.

Schaefer, “Bu açıklamaları bir ültimatom ya da bir tehdit olarak  görmüyorum. Türkiye’nin müzakerelerdeki pozisyonunun güçlü bir şekilde ifade  edilmesi olduğuna inanıyorum.” dedi.

AB ile Türkiye arasında 18 Mart’ta varılan mutabakatın, yalnızca  mülteci krizine çözüm çabalarını değil, vize serbestisine ilişkin unsurları da  kapsadığını hatırlatan Schaefer, AB’ye vizesiz seyahatin Türk kamuoyu için özel  bir anlam ifade ettiğinin farkında olduklarını vurguladı.

18 Mart mutabakatının hem AB hem Türkiye için büyük önem taşıdığının  altını çizen Schaefer, “Vize serbestisinin başlayabilmesi için hangi koşulların  karşılanması gerektiği, ilgili tüm taraflar ve Türkiye tarafından da gayet iyi  biliniyor. Burada karşılanması gereken 72 nokta, yıllardır aynı, değişmedi ve  herkesçe biliniyor.” diye konuştu.

Sözcü, AB’ye vizesiz seyahat için karşılanması gereken koşulların  yalnızca Türkiye için getirilmediğini, vizesiz seyahat için müzakere yapan diğer  ülkeler için de bu koşulların geçerli olduğunu kaydetti.

Schaefer, bu koşulların karşılanıp karşılanmadığını belirlemenin AB  Komisyonunun görevi olduğunu, bu konuda kendisinin somut bir tarih ifade  edemeyeceğini, spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Maslahatgüzarın Bakanlığa çağrılması

Türkiye’nin, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert  Dölger’i Dışişleri Bakanlığına çağırmasıyla ilgili bir soru üzerine, devletler  arası ilişkilerde diplomatların bu şekilde davet edilmelerinin olağan olduğunu  savunan Sözcü Schaefer, konunun ayrıntılarını henüz bilmediğini ancak Büyükelçi  Martin Erdmann'ın yıllık izinde olması nedeniyle bu görüşmeye Maslahatgüzarın  gideceğini kaydetti.

Schaefer, bir soru üzerine, Almanya’nın Büyükelçi Erdmann’ı geri  çekmek gibi bir düşüncesi olmadığını, Türkiye ile diyalog ve iletişimi daha da  geliştirmek istediklerini vurguladı.

Almanya için Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu belirten  Schaefer, “Türkiye ile en yoğun şekilde diyalog içinde olmayı, hem bizim hem de  onlar için önemli olan tüm konuları ele almayı istiyoruz. Buna AB ile Türkiye  arasındaki mutabakat da dahil.” dedi.

Almanya’nın uluslararası konularda da Türkiye ile yakın işbirliği  arzusunda olduğunu dile getiren Sözcü, “Türkiye’nin katılımı olmadan Suriye’de  herhangi bir siyasi çözümün olamayacağı çok açık.” ifadesini kullandı.

Schaefer, Suriye’deki iç savaştan en çok etkilenen ülkelerin başında  Türkiye’nin bulunduğunu belirtirken, Suriyeli sığınmacılar için yaptıkları  nedeniyle de Türkiye’ye müteşekkir olduklarının altını çizdi.

 Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin çok uzun bir  geçmişi bulunduğunu hatırlatan Sözcü Schaefer, iki ülke arasında çok yakın ve  güçlü bağlar olduğunu, şu anki zorlukların aşılacağına inandığını sözlerine  ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri