İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapan Ankara, şimdi de ABD ile İran arasında nükleer kriz için devreye girdi. Ankara dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'i ağırladı. Bugün de İran Dışişleri Bakanı Muttaki'yi karşılayacak
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Mayıs ayı başında, nükleer faaliyetlerine devam etmesi halinde İran'a yönelik ek önlemler alınmasından yana tavır belirlemesinin ardından, Ankara soruna çözüm arayışına aktif olarak katılma kararı aldı. Cumartesi günü Cenevre'de İran Baş müzakerecisi Said Jalili ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana arasında yapılacak kritik görüşmeye saatler kala Ankara, hem Washington, hem de Tahran yönetimiyle iletişime geçti.
Atılan adımların sonucu olarak dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'i ağırlayan Ankara'nın bugünkü konuğu da İran Dışişleri Bakanı Manuçher Muttaki olacak. Türkiye iki tarafın karşılıklı mesajlarını iletip, ortayolun bulunmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Muttaki'nin ziyareti de Hadley gibi günübirlik olacak. Taraflar açık dille söylemeseler de, Hadley ile Muttaki'nin ziyartlerinin tek günden maddesi İran'ın nükleer silahlanması sorunu.
İran'a: Ortamı germeyin
Uluslararası kamuoyunun Tahran yönetimi üzerindeki dikkatini artıran en son gelişme İran'ın Temmuz ayı başında aralarında İsrail ve bölgedeki ABD askeri üslerine ulaşacak yetenekte bir füzenin de bulunduğu toplam 9 uzun ve orta menzilli füzenin denemesini yapması oldu. Ankara bugün Muttaki'ye Ortamı gerecek hareketlerden kaçmalısınız. BMGK'nın hazırladığı pakete özen gösterin. Diyalogdan yana olun. İyi niyetiniz konusunda önce bizi ikna edin ki, biz de başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere 'uzlaşmadan yana olduğunuzu' söyleyelim mesajı verecek.
ABD'ye: Bölge kaldıramaz
Hadley ile yapılan görüşmede ise Ankara'nın sorunun barışçı yollardan çözümü için sonuna kadar çaba harcanması ve İran ile diyalog kurulması beklentisi aktarıldı. Türkiye'nin Washington ile Tahran arasında irtibatın sağlanmasında her türlü rolü üstlenmeye hazır olduğu dile getirilirken, Bölge bir savaşı daha kaldırmaz uyarısı yapıldı. Hadley'nin de İranlı Bakan Muttaki'ye BM'nin çağrılarını dikkate aldığınızı görmek istiyoruz. Olumlu yönde hareket bekliyoruz mesajı iletilmesini istediği kaydedildi.
ABD'li Hadley Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Babacan ve Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun ile bir araya geldi. Hadley Başbakanlık'tan ayrılırken basına yaptığı açıklamada, Irak'taki gelişmeler ve PKK'yla mücadele üzerinde durdu, İran konusuna ise girmemeyi tercih etti. Hadley basının sorularını yanıtsız bıraktı.
ABD ile Türkiye'nin stratejik bir ortak olduklarını ve bu ortaklığın devam edeceğini belirten Hadley şöyle konuştu: Bizleri korudukları için Türk hükümetine müteşekkiriz. Bizleri korumak için hayatlarını kaybeden polislerimizin ailelerine de baş sağlığı dileklerimizi iletiyorum. 21. yüzyılın zorluklarıyla mücadele ederken Türkiye'nin katkıları için teşekkür ederiz. Bu zorlukların en önemlisi de terörle mücadeledir. Bu konuda iki ülkemiz de ortak çalışmaktadır. Türkiye son yıllarda önemli reformlar yapmıştır. Serbest piyasa ekonomisi konusunda da reformlar yapmaktadır. ABD bu reformların devam etmesi gerektiğine inanmaktadır. Türkiye'nin AB üyeliği hedefini destekliyoruz.
Babacan: Hazırız
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, basının sorularını yanıtlarken, İran'ın nükleer programının şu anda dünyanın dört bir köşesinden takip edildiğini ve Ortadoğu'da başlıca ele alınan konulardan biri olduğunu belirterek, Türkiye olarak hem İran'a yeni bir öneri paketi sunmuş olan 6 ülkeyle iyi bir diyalog içindeyiz, hem de komşumuz İran'la da iyi bir diyalog içindeyiz dedi. Hadley ile yaptığı görüşmede, Türk-ABD ikili ilişkilerinin farklı boyutlarını ele aldıklarını, Ortadoğu'daki meseleler üzerinde durduklarını, ayrıca Irak, İsrail-Suriye görüşmeleri, Kıbrıs, Ermenistan gibi pek çok konunun gündeme geldiğini belirten Babacan, Hadley ile geniş bir istişare imkanı olduğunu kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı Mutteki'nin de yarın (bugün) Ankara'ya geleceğine dikkat çeken Babacan, pek çok konuyu görüşeceklerini, doğal olarak nükleer programın da gündem maddelerinden biri olacağını ifade etti.
Babacan, Biz İran'ın nükleer programıyla ilgili meselelerin diyalog yoluyla ele alınmasından yana olduk. Bu diyaloğa Türkiye olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz diyerek şöyle konuştu: sürdürüyoruz dedi. Babacan, Mutteki'ye Cenevre görüşmeleri öncesinde herhangi bir mesaj iletip iletmeyeceğinin sorulması üzerine de şöyle dedi: Dostumuz olan 6 ülkeyle ve yine dost ve komşu İran'la yakın diyalog halindeyiz. Ayrıca bu 6 ülkenin bakanlarının çoğuyla birkaç hafta içinde görüşmeler yaptım. Solana ile de Paris'te görüştüm. Bu konunun diyalog yoluyla çözümlenmesinde Türkiye, taraflar Türkiye'den ne bekliyorsa yapmaya hazır. Kaldı ki son bir aydır yoğun bir şekilde temaslarımız sürüyor.
Ankara bugün de Muttaki'ye 'Hoş geldin' diyecek
Cenevre'den önce Ankara
İran Dışişleri Bakanı Muttaki, Cumartesi sabahı Cenevre'de AB Ortak Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana ile yapılacak kritik görüşmeye 24 saat kala bugün Ankara'da yoğun temaslarda bulunacak. Muttaki bugün Ankara'ya yapacağı ziyarette meslektaşı Babacan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile de görüşecek.