Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Ankara'nın dört bir yanı 7'den büyük deprem oluşturacak faylarla çevrelenmiş durumdadır" dedi.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, İHA'ya Ankara'nın deprem durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ankara'da depremlerin bundan önce olduğunu ve bundan sonra da olacağını belirten Pampal, "Bu şaşırılacak bir durum değildir. Şaşırılacak olan Ankara'da deprem olmaz inancıdır. Bunun nedeni daha önce yayınlanmış olan deprem bölgesi haritalarında 1963 haritasına kadar Ankara beyaz bölgede gösterilmiş ve tehlikesiz bölgede gösterilmiştir. Ankara, deprem tehlikesi oldukça yüksek bir yerleşim alanıdır" dedi.
Ankara'nın deprem riskinin İstanbul'a yakın bir oranda olduğunu kaydeden Pampal, İstanbul'un güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kırılıp, yaratacağı deprem fayının Tekirdağ civarında Marmara Denizi'nin altına girdiğini ve doğuya doğru devam ettiğini söyledi. Pampal, Ankara'nın deprem tehlikesinin kuzeyindeki Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmadığını belirterek, "Bala depreminde gördüğümüz faylara uzanan Niksar fayı var. Tokat'ın kuzeyinde Kuzey Anadolu ile kesişen 7'den büyük deprem yaratacak bir fay var. Güneyde Niğde'den başlayıp Aksaray'dan Haymana'ya kadar uzanan Tuz Gölü fayı var. Bu da 7'den büyük deprem yaratacak bir fay ve uzun süredir suskun. Bunun anlamı daha çok enerjinin biriktiği ve daha büyük bir deprem yaratacağıdır. Ankara'nın dört bir yanı 7'den büyük deprem oluşturacak faylarla çevrelenmiş durumundadır" diye konuştu.
Yapılan deprem risk analizlerinde Ankara ve İstanbul karşılaştırıldığında oranların birbirine yakın çıktığını anlatan Pampal, Ankara'nın 7.70, İstanbul'un 7.82 ve İzmir'in de 7.02 çıktığını söyledi. Ankara'nın deprem tehlikesi yüksek bir il olduğunun bilim çevreleri tarafından da bilindiğini dile getiren Pampal, ancak haritalarda bunun böyle yansıtılmadığını kaydetti. Ankara'nın dört tarafının faylarla çevrili olduğunu ve yapı stokunun depreme dayanıksız olduğunu vurgulayan Pampal, "Ankara'daki yapıların ve bu yapılar içerisinde yaşayanların deprem riski çok yüksektir. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde çalışmalar yapıyoruz. Şu anda Ankara çevresinde Bala, Kızılcahamam, Şereflikoçhisar ve diğer yerlerde 8 yerde deprem kayıt istasyonları kurduk. 2008 yılının ilk haftasından sonra Ankara çevresini an an izleyeceğiz. Bundan sonra daha net bilgilerle Ankara konusunu ele alacağız, masaya yatıracağız" şeklinde konuştu.
Pampal, Ankara'da 7'den büyük deprem yaratacak fayların Kuzey Anadolu Fayı, Tuz Gölü ve Keskin Fayı'nın olduğunu söyledi. Vatandaşlara da çağrı da bulunan Pampal, ev alırken depreme dayanıklı evleri tercih etmelerini ve deprem sırasında cenin pozisyonunu alarak depremin geçmesini beklemeleri gerektiğini söyledi.