Anne babalar dikkat! Discord-İnsel

Çocuklarımızı, gençlerimizi, kızlarımızı gün geçmiyor ki; yeni tuzakların içine çekmek için tuzaklar hazırlanmasın.

Çocuklarımızı, gençlerimizi, kızlarımızı gün geçmiyor ki; yeni tuzakların içine çekmek için tuzaklar hazırlanmasın. Biri bitiyor diğeri başlıyor. Evlatlarımız her türlü tehlike ve tehditlerle karşı karşıya. Her gün ucu bucağı olmayan sanal, dijital ağlar aleminde tehlikelerle yüz yüzeler.

Anneler babalar çocuğunuzu bunlardan korumak için hangi yol ve yöntemler gerekiyorsa tedbirlerinizi alınız. Birşey olmaz demeyin. Her an her şey olabilir. Tabiki devletin güvenlik ve siber unsurlarnın gerekli tedbirleri alması onların devlet olma kimliğinin görevi. Kurum ve kuruluşlarıın hukukî sorumluluklarıdır. Geleceği ve nesilleri korumak hem devletin her iktidarların asli görevidir. İnsan olarak da nesli korumakla yükümlüyüz.

Devlet ve iktidarların yapacaklarını onlara bırakarak; vatandaş tarafına, kendi sorumluluklarımıza ve biz anne baba olarak ne yapmak gerektiğimize bakalım. Son günlerde sıkça ülke gündemini meşgul eden DİSCORD VE İNSEL konusu sanal ve dijital alanda hızla ilerliyor.

Nedir bu DİSCORD ve İNSEL ? Sonuçları nerelere ulaşabilir?

Dijital iletişim ve siber güvenlik uzmanlarının açıklamaları ile bakalım...

DİSCORD

Kendi sunucusunu kuran kişi bu alana kimin girip kimin girmemesi gerektiğine karar veriyor. İşte mesela burada başlıyor. Sunucuyu kuran kişi veya kişiler sizin orayı kullanmanız için size yetki veriyor. Discord, kullanıcıların mesaj, ses ve görüntülü iletişim kurmasını sağlıyor. Ve kaydediyor. İstediğinde kapalı bir kutuya dönebiliyor. Çünkü yetki verirse girip ilerleyebiliyorsun. Mesele buradan sonra başlıyor.

Son zamanlarda DİSCORD sunucuları elde ettiği bu bilgilerle insanları şantaj, istismar ve tehdit ile kurdukları tuzağın içine çekebiliyor.

Düşünün... Hastalıklı bir kafa yapısına sahip bir sunucu sistemi kurmuşsa burada ölümle, cinsellikle, pedofili ile ilgili bilgiler paylaşıyor. Çocuk bu sunucuya girmiş ise sizin seviye( level ) atlayabilmeniz için bu tarz paylaşımlar yapmanızı sizden talep ediyor. Yaparsanız ilerliyorsunuz, yapmazsanız size sistemi kullanma yetkisi vermiyor.

Bunu hastalıklı ruhu olan birileri bilerek isteyerek yapabiliyor. Çocuklar için bu durum oldukça tehlikeli. Seviye atlamak için sunucuyu kuran kişinin dediklerini yapmasını istiyor. Böylece hastalıklı ruhun tuzağına düşmüş oluyor. İstediklerini yapmaya başlıyor. Yetmiyor onlar da, genele yaymaya başlıyor. Ebu Cehil gibi takma adlar şifreler kullanıp birbirine ulaştıkları iddia ediliyor. İçişleri Bakanı paylaşımında dün bu şekilde iki kişinin kontrol altına alındığını duyurdu

Çocuklara IP bilgisi de bilindiği için uzaktan erişim sağlanabiliyor ve çocukları tehdit edip onlara istemedikleri şeyleri yaptırılabiliyor. Ölüm, taciz, şantaj, istismar, tehdit. Sonra olabilecekleri düşünemiyorum.

İNSEL( iNCEL )

İnternet ortamında mesajlaşma yoluyla, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor. Ülkemizde aktif olan İnsel topluluğu, sosyal medya üzerinden kadınlara yönelik taciz, tecavüz, cinayet çağrıları yapıyor. Son günlerde yaşanan bazı olaylar bunlarla bağlantılı gösteriliyor.

İnsel, denilen bu hastalıklı ruh, psikolojik sorunların olduğu bir noktaya evrilmeye başladı. İnseller; çirkin, yoksul gibi özellikleri sebebiyle kadınların kendileri ile birlikte olamayacaklarını düşünüyor. Beğenilmediklerini düşünüp nefret ediyorlar. Kadın düşmanlığı oluşturuyor.

Discord, Redit, x gibi platformlarda kadınlara karşı açık açık taciz, cinayet gibi söylemlerde bulunuyorlar. Ve bundan sonra bu tarz cinayetlerin yaşamasına sebebiyet verebiliyor.

Bu platformlarda kadın düşmanı, cinayet işleyen hastalıklı tiplere bu mecrada övgüler diziliyor. Tabiki tehdit altında çocuklar da var.

İlgili bakanlıklar ve kurumlar bu İnsanlara karşı ciddi düzeyde araştırma, inceleme, sorgulamalar yapması gerekli. Suç, kasıt, tuzaklar bir tarafa nasıl ve neden böyle işler yapma gereğini hissederler. Çözümler nedir araştırılması gerekir. Sanal ortamda sanal devriye atan görevli yetkin insanlar özellikle Discord gibi ortamlarda bu grupların izlerini sürmeli acil tedbirler alınmalıdır.

Yaşananlar gösteriyor ki; basite indirgediğimiz, önemsemediğimiz, bir şey olmaz dediğimiz her durum gençlerin ve geleceğimizin başına büyük çorap örüyor.

Uzman ve yetkin kişiler uyarıyor bizden hatırlatması. Sosyal toplumsal sorumluluk gereği bizler hatırlatıyor. Devletimiz sağlıklı nesilleri yaşatmak ve geleceğin önünü açmak aktarmak için acil çözümler üretmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri