Anneler gününü kim çıkardı? Anneler günü tarihçesi

Anneler Günü'nün gelmesiyle birlikte birçok kişi, bu özel günün tarihçesini araştırıyor. Detaylar haberimizde.

Anneler Günü, anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla bütün dünyada farklı zamanlarda kutlanan özel bir gündür.

12 Mayıs Pazar Günü, Türkiye'de Anneler Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde birçok kişi, Anneler Günü'nün tarihçesine dair araştırmalar yapılıyor. İnternet üzerinden en çok aranan konuların başında "Anneler günü nasıl ortaya çıktı, anneler gününün tarihçesi" şeklindeki aramalar geliyor.

ANNELER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Anneler Günü'nün kökeni hakkında çeşitli rivayetler mevcut. Bunlardan biri, Yunan Mitolojisi'ne dayandığını iddia ediyor. Efsaneye göre, tanrıların annesi olarak kabul edilen Rhea, çeşitli kutlamalarla onurlandırılıyordu, genellikle ilkbahar aylarında. Antik Roma'da ise, insanlar bereket tanrıçası Kibele için çeşitli festivaller düzenliyordu.

Ancak, Anneler Günü'nün modern kutlama şekliyle en çok kabul gören kökeni, 1914 yılında ABD'de başladığına dair. Bu kutlamanın arkasındaki en büyük etken, Anna Jarvis adlı bir kadının annesine duyduğu derin sevgi ve özlemdir.

ANNELER GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

ABD'nin Virginia eyaletinde öğretmenlik yapan Anna Jarvis, 1905'te annesini kaybetti. Annesine olan derin sevgisi ve özlemiyle dolu olan Jarvis, her yıl annesini anmak için çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı. İlk adımını 1908'de, kendi okulunda 407 öğrenciyle birlikte attı.

Ancak, Jarvis'in bu girişimi bazı milletvekilleri tarafından hoş karşılanmadı ve anayasa ihlali olduğu iddia edildi. Milletvekillerinin bu tutumuna karşı hukuki mücadele veren Jarvis, sonunda 1914'te Anneler Günü'nün ABD genelinde resmi olarak kabul edilmesini sağladı. Böylece, bu hareket dünya geneline yayılarak Anneler Günü'nün kutlanmasını başlattı.

TÜRKİYE'DE ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Türk Kadınlar Birliği'nin öncülüğünde, Türkiye'de 5 Mayıs 1955'te her yılın Mayıs ayının ikinci pazar günü Anneler Günü'nün kutlanmasına karar verildi. Bu kutlama, 93 Harbi'nin kahramanlarından olan ve 98 yaşında olan Erzurumlu Nene Hatun'un "Yılın Annesi" seçilmesiyle taçlandırıldı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Rize'de Kuzey Işıkları görüntülendi! Görsel şölen oluştu
Trabzon ücretsiz konser var mı? Trabzon Mayıs ve Haziran ayı konserleri hangi gün?

Gündem Haberleri