Çocuklara yönelik tecavüz ve istismar olayları için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında oluşturulan komisyon, yasal düzenlemeleri masaya yatırdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de katılımı ile gerçekleşen toplantıda, cinsel istismarın önlenmesine yönelik bazı yasal düzenlemeler konusunda mutabakata varıldı.
Son şeklini aldıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunulacak olan taslak raporda şu başlıklar yer aldı:
HAPİS CEZALARI
EN AZ 15 YIL: Çocuk istismarcılarına verilecek hapis cezaları en az 15 yıl olarak öngörülüyor. İstismar aileden geliyorsa, ceza katlanacak.
15 DEĞİL 18 YAŞ: Sadece 15 yaşın altındaki çocuklarda rıza aranmamasına yönelik düzenleme değişecek. 18 yaşından küçük herkes “çocuk” kabul edilecek.
DNA BANKASI: Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye verdiği “Çocuk istismarcılarının DNA’larını ve genetik profillerini bir bankada toplayın” önerisi de değerlendirmeye alındı.
10 YIL SONRA BİLE: Bu sistem hayata geçerse, cinsel taciz gibi suçlardan sorgulanan ya da hüküm giyenler benzer suçu 10 yıl sonra işlemeleri halinde bile DNA örnekleriyle saptanabilecek.
ŞİKÂYET ŞARTI KALKIYOR
YASA DEĞİŞECEK: TCK’nın 104’üncü maddesinde geçen “şikâyet üzerine” ifadesi kaldırılacak.
OTOMATİK DAVA: Çocukla cinsel ilişkide bulunanların cezalandırılmasında “şikâyet” unsuruna bakılmayacak.
DAVA DURMAZ: Cinsel istismar, ensest suçlarının kamu davası kapsamına alınması nedeniyle de şikâyet şikâyetçi tarafından geri çekilse de dava süreci devam edecek.
RUH SAĞLIĞI: Yeni çalışma ile “Ruh sağlığı bozulmuştur” kıstası tarihe karışacak.
TAŞ ATAN ÇOCUKLAR: Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) devreye sokulacak. Zorla hırsızlık yaptırılan, çevresi tarafından fuhuşa sürüklenen ve küçük yaşlarında taş atmak gibi örgüt eylemlerinde kullanılan çocuklar da sistemin takip edeceği çocukları oluşturuyor.