Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kara birliklerinde görev yapan subay, astsubay, erbaş ve erlerinin kıyafetleri değişiyor. Yeni hazırlanan antibakteriyel özellikteki kumaştan yapılan modacı Arzu Kaprol imzalı üniformalardaki renk ve özellikler nedeniyle arazideki Mehmetçiklerin uydudan fark edilemeyeceği belirtildi.
Türk Ordusu'nun yeni üniformaları, merkezi İstanbul'da bulunan Mesel Grubu'nun geçen yıl Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde kurdukları Efekt Konfeksiyon Fabrikası'nda dikiliyor. Mesel Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eray Şener, modacı Arzu Kaprol'un çizdiği yeni tasarımla, özel kumaştan yapılan üniformaların bu yıl giyileceğini söyledi. Adıyaman'daki tesislerde seri olarak üretilen üniformaların birliklere dağıtımına başlandığını belirten Şener, şöyle dedi:
"Yeni askeri üniformalar Arzu Kaprol'un çizmiş olduğu tasarımı ile Adıyaman'daki tesislerde dikilip Türkiye genelindeki bütün birliklere dağıtılmaya başlandı. Bu yılın 2'nci yarısından itibaren yeni üniformalar giyilecek. TSK ve Genelkurmay Başkanlığı'nın uzun süren Ar- Ge çalışmalarının ardından Mehmetçiğin üniforması en ileri teknoloji ve malzemeler kullanılarak Adıyaman'da üretildi. Antibakteriyel özelliğe sahip yeni üniformalar, iç giyim dahil olmak üzere nano teknolojisi ile hazırlandı. Kumaş suya dayanıklı, yüksek mukavemetli, teri emen ancak dışardan belli etmeyen, zor leke tutan, kırışmayan, şapkası beyzbolcu şapkası gibi tasarlanıp daha iyi görüş sağlayan ve her şeyden önemlisi Türkiye'nin 7 farklı bölgesindeki coğrafik yapısına ve bitki örtüsüne uygun renk ve desenlerde hazırlandığı için uydudan bakıldığında Mehmetçiğin arazide fark edilmesi mümkün olmayacak bir kıyafet."
ÜRETİM YILDA 1 MİLYON KIYAFET
Mesel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selim Keresteci de İstanbul'da askeri iç giyim, Kars Sarıkamış'taki tesislerde bot, Adıyaman'da ise askeri iç ve dış giyim, kamuflaj üretimi yapıldığını, TSK'nın yanı sıra Sudan ve Irak gibi bazı ülkelerin ordularına da üniforma diktiklerini söyledi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan aldıkları ihalelerle 1964'ten beri askeri üniformalar ve bot ürettiklerini, yaklaşık 400 kişinin istihdam edildiği Adıyaman'daki tesislerde yılda 1 milyon askeri üniforma ürettiklerini belirten Keresteci, Adıyaman'a yatırım yaparak istihdam sağladıklarını, bölgedeki işsizliğin azalmasına katkı koyduklarını bildirdi. Keresteci, teşvik veya fırsat verildiği taktirde Şırnak'ta, Hakkari'de de yatırım yapabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bölgenin sorunu işsizlik. Bunun çözülmesi ve yatırımların artırılması için devlet ve milletin el ele vermesi gerekir. İşi gücü olmayan insan sadece sorun üretir. İş ve aş sağlanırsa göç ve terör dahil sorunların çözümü yolunda başarı elde edilir. İş ve huzur sağlanırsa insanlar batı illerine gitme gereği duymaz. Batıda yaşayanlar da rahat değil. Adıyaman'da ve İstanbul'da gelir aynı, ama ev kirası ve diğer giderler aynı değil. Yatırımcı için bölgesel avantajlar ve yatırım fırsatları çok önemli.
Hiçbir işadamı sermayesinin yüzde 3'ünü başka bir yere taşıyıp, riske atmak istemez. En kötü şartlarda cirosundan yüzde 3'lük bir kayıp yaşar ama karşılığında alacaklarını ve bölgeye sağlayacağı imkanları düşündüğünüzde her şeye değdiğini görür. Bu konuda biz varız. Eğer şartlar yatırımcılar için uygun hale getirilir, son çıkan teşvik yasasındaki boşluklar tamamlanır ise, ben taahhüt ediyorum. Şırnak ve Hakkari'de ya da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırım için tespit edilmiş herhangi bir yerde yeni işletmeler kurarak bölgede iş ve aş imkanı yaratacağız."