Oruç, İslam dininde belirli zaman aralıklarında yiyecek ve içeceklerden uzak durmayı, imkansızlıklar içinde bulunanların halini anlamak için yerine getirilen ibadetlerden biridir.
Oruç tutan ya da oruç tutacak birçok kişi, "Astım spreyi orucu bozar mı? Oruçluyken astım spreyi kullanılır mı?" sorularına yanıt arıyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu konuya ilişkin verilen bilgi şu şekildedir;
Astım hastalarının kullandığı spreyin; göz, kulak ve burun damlasının; kulak zarında delik bulunmayanların kulak yıkatmasının; dil altı kullanmanın; idrar kanalını görüntülemenin, idrar kanalına ilaç akıtmanın; su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırmanın; makat veya ferçten ultrason çektirmenin; lokal anestezi uygulamanın; makattan ve ferçten fitil kullanmanın; suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi kaydıyla lavman yaptırmanın; hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmanın; gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon yaptırmanın; anjiyo, biyopsi yaptırmanın, kan vermenin, merhem sürmenin, vücuda ilaçlı bant yapıştırmanın orucu bozmayacağı kanaatine varılmıştır.