Atasu Barajı bölgesinde organik tarım yapılması için hazırlanan proje protokolü Büyükşehir Belediyesi’nde imzalandı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Bölgede organik tarım yapılmasıyla hem Trabzon’umuzun içme suyu kimyasal maddelerden korunmuş olacak hem de bölgedeki çiftçilerimizin geliri artacak. Bu proje, devlet-millet birlikteliğinin en güzel örneğidir” dedi.
BAŞKANIMIZA DURUMU ARZ ETTİĞİMİZDE, “ÇİFTÇİLERİMİN ZARAR GÖRMESİNE İZİN VERMEM” DEDİ
Atasu Barajı Bölgesi Organik Tarımı Destekleme Projesi imza töreni Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Ergin Çubukçu, Trabzon Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Recep Köksal, Galyan (Atasu) Tarımsal Kooperatif Başkanı Yakup İskender ve bölge çiftçilerinin hazır bulunduğu törende konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Fatih Erol, Trabzon’un su ihtiyacını karşılayan Atasu Barajı’nın bölgesinde kanunlar gereğince tarım ilaçları kullanılmasının yasak olduğunu ifade ederken, “Havzada bir baraj yapılıyor ve o yörede yaşayan vatandaşlara bazı kısıtlamalar getiriliyor. Deniliyor ki, sen bu havzada tarım yapacaksan kimyasal ilaç kullanmayacaksın, fındık zararlılarına karşı ilaç atamazsın, yabancı ot ilacı vuramazsın. Bunları Büyükşehir Belediyesi söylemiyor, kanunlar söylüyor. O havzadaki çiftçilerimizde diyor ki, ‘ben bu ilaçları kullanmazsam gelir ürün kaybım olur, gelirim düşer. Bu durumu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na arz ettik. Dedik ki, ’baraj havzasındaki çiftçiler eğer eski usul tarım yaparsalar, arazi eğilimli ve bol yağışlı olduğu için kullanılan kimyasal ilaçlar çok kısa sürede içme suyumuza karışır. Eğer bunları kullanmasalar da bu sefer ürün verimi azalır, çiftçilerimiz mağdur olur. Bunun üzerine Sayın Başkanımız, ‘içme suyu kaynaklarımızı koruyacağız. Bunda kararlıyız. Ancak vatandaşlarımızın da mağdur olmasına asla izin vermem. Ne gerekiyorsa onu yapacağız’ dedi. Sayın Başkanımızın talimatları üzerine Tarım Kredi Kooperatifi ve havzada örgütlenmiş olan çiftçiler ile bir araya geldik ve bölgede organik tarım yapılması için çalışmalarımıza başladık. Hazırladığımız proje kapsamında havzadaki çiftçilerin sertifikasyon ücretleri, kullanacakları organik gübreler ve yine kullanacakları tarım kireci Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecektir” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU’NA TEŞEKKÜR ETTİ
Programda bölge halkı adına değerlendirmelerde bulunan Galyan (Atasu) Tarımsal Kooperatif Başkanı Yakup İskender de hedeflerinin Trabzon içme suyu havzasını organik tarım havzası haline getirmek olduğunu ifade ederken, “Bugün itibariyle projemiz 187 çiftçiyle 2 bin 300 dekar alanda sürdürülecektir. Bu konuda bizlere her türlü katkıyı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanız Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
Açıklama konuşmalarının ardından Atasu Barajı Bölgesi Organik Tarımı Destekleme Projesi protokolü Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Ergin Çubukçu tarafından imzalandı.
ÇİFTÇİLERİN CEBİNDEN TEK KURUŞ ÇIKMAYACAK
İmza töreni sonrasında konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Atasu Barajı’nın bölgenin iklimini de pozitif yönde yükselten bir büyük yatırım olduğunu kaydetti.
“Atasu Barajı bu ülkenin, devletin, milletin yatırımıdır. Olması gereken nedir? Bölgesinde suya zarar vermeyecek bir tarımın uygulanmasıdır. Su kirliliği kontrol yönetmeliği var. Buna uymak zorundayız. Peki buna uyulduğunda ortaya çiftlerimizin bir zararı çıkıyorsa buna engel olmak bizim görevimizdir. O zaman ne yapmak lazım? Bölgede organik tarım yapmak lazım. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal kalkınmaya da hizmet etmek tabi hakkı. Bölgede organik tarım yapılması için gerekli olan gübre ve kireçleri biz finanse edeceğiz. Bunun bedeli 250 bin TL. Bu işler için tarım hizmetleri şube müdürlüğünü kurduk. Toprak tahlil laboratuarımızı kurduk, tüm Trabzon’a hizmet vereceğiz. Çiftçilerimizin organik tarımı sürdürmesi için uygulamaları gereken bir sertifikasyon programı var. Onun da tüm masraflarını Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Yani kısaca baraj bölgesinde organik tarım yapılması için biz bu yıl yaklaşık 400 bin TL harcama yapacağız. Çiftçilerimizin cebinden tek kuruş çıkmayacak. Bölge bunu gerektirdiği için bu işleri yapacağız. Çiftçilerimiz bunun zahmetine bizde masraflarına karşılarken ne yapacağız? Orada üretilen organik ürünlerin en iyi şekilde reklamını, tanıtımını yapacağız. Ben gidip marketten domates alırken sizin organik domatesinizi arayacağım. Neden? Çünkü organik tarımla üretilen ürünler çok daha sağlıklı. Herkes tarafından bu ürünler aranıyor. Organik domates diğerlerine göre daha küçük, albenisi daha az ama herkes onu arıyor. Çünkü o çok sağlıklı. Organik üründe artık kimyasal maddeler yok da onun için sağlıklı. Yani sizin ürettiğiniz ürünler aranan ürünler olacak. Bunu temin etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
BU PROJE DEVLET-MİLLET BİRLİKTELİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR
Bölgede uygulanacak olan bu projenin devlet-millet birlikteliğine çok güzel bir örnek olduğunu kaydeden başkan Gümrükçüoğlu sözlerini özetle şu şekilde tamamladı: “Devlet, millet, kamu kurumu, halk birlikteliğinin çok güzel bir projesidir bu. Biz biriz beraberiz. Bu kurumlar siz çiftçilerimizin kurumları. Bizleri siz seçtiniz ve bizler sizin için varız. En iyi şekilde omuz omuza vererek, bir birimize yardımcı olarak ülkemizi milletimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”