Bandırma Vapuru, 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan başlayan tarihi yolculukta 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki 48 kişiyi Samsun'a ulaştırdı. Milli mücadelenin fitili ateşlendi...
EFSANEVİ VAPURDA 48 KİŞİ DAHA VARDI
ATATÜRK ve silah arkadaşı 48 kişiyi İstanbul'dan Samsun'a götüren ve tarih kitaplarında 'pusulası bozuk' diye yazan tarihi Bandırma gemisi sadece Türk değil, dünya tarihine de damgasını vurdu. İstanbul'da "Geldikleri gibi giderler'' sözünü hayata geçirmek için milli mücadele ateşini yakan Atatürk'ü Anadolu'ya ulaştıran bu bağımsızlık simgesi gemi, 1878 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde inşa edildi.
Huston and Cardett Tersanesi'nde 21 sıra numarası ile 279 groston yük ve yolcu gemisi olarak inşa edildi. Sahibi Dussey and Robinson Şirketi'ydi ve Torocarderto adıyla 5 yıl süreyle çalıştırdı.
1910'DA SATIN ALINDI
Yunanlı armatörlere satılan Bandırma, 1894'te Panderma adıyla o zamanki Deniz Yolları İşletmesi olan İdare-i Mahsusa'ya nakledildi ve gönderine Türk bayrağı çekildi. 1910'da İdare-i Mahsusa statü değiştirerek Osmanlı Seyrüsefain yani Osmanlı Denizcilik İşletmesi olunca Pendarma'nın adı da Bandırma oldu, posta vapuru olarak hizmet verdi. Denizaltı çarptı, torpido yedi ve 1924'te hizmet dışı kaldı.
Bandırma bir yıl sonra, armatör Bozmacı İlhami'ye satıldı ve 4 ay içinde hurda olarak parçalandı. Bir vefa borcu olarak 2000'de Samsun Doğu Park'ta aslına uygun inşa edildi ve 2003'te müze haline getirildi.