Aydemir Akbaş kimdir? Nereli, kaç yaşındaydı? Çocuğu var mı? Ne zaman öldü? Kolpaçino Sabri abi öldü mü?

Usta oyuncu Aydemir Akbaş 88 yaşında hayatını kaybetti. Akbaş'ın öz geçmişine dair birçok soruya yanıt aranıyor. Detaylar haberimizde.

Bir süredir kanser tedavisi gören usta oyuncu Aydemir Akbaş, evinde baygın halde bulunarak hızla hastaneye kaldırılmıştı. Yoğun bakımda tedaviye alınan ve entübe edilen Akbaş'tan acı haber geldi. 88 yaşındaki Aydemir Akbaş, hayata veda etti.

Aydemir Akbaş'in öz geçmişine dair birçok soruya yanıt aranıyor. İşte usta oyuncuya dair bilgiler;

Aydemir Akbaş kimdir?

Aydemir Akbaş (25 Şubat 1936, İstanbul - 17 Ağustos 2024, İstanbul), Türk senarist, yönetmen, oyuncu, gazeteci ve spor yazarıdır.

1936 yılında İstanbul Feriköy'de, Arnavut bir baba ve Sürmeneli bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası, Balkan Savaşları sırasında İstanbul'a göç etmişti ve amcası ise Hareket Ordusu’na mensuptu. Galatasaray Lisesi’nde eğitim aldıktan sonra gazetecilik kariyerine başladı.

Gazetecilik yaparken tanıştığı Altan Erbulak’ın teşvikiyle tiyatroya adım attı ve Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tanınmış isimlerle çalıştı. Tiyatro kariyerinde "Keşanlı Ali Destanı," "Direkler Arası," "Zilli Zarife," ve "Ferhat ile Şirin" gibi önemli oyunlarda rol aldı.

1968 yılında Ayfer Feray - Nisa Serezli Tiyatrosu'nda sahnelenen "7 Kocalı Hürmüz" oyununda sahne aldı. 1969 yılında ise Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Ortakları Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bu tiyatrolarda "Nikah Kağıdı" ve "Düşenin Dostu" gibi oyunlarda oynadı ve birçok tiyatro oyununda yönetmenlik yaptı.

Aydemir Akbaş, sinemaya 1964 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmi ile adım attı. Ancak, bu filmden önce 31 Mart 1964'te yapılan ilk tiyatro gösteriminde sahne amirliği yapmış ve Sipsi Selim karakterini canlandırmıştır. Daha sonra Yılmaz Güney’in filmlerinde rol aldı. 1974 yılında Yeşilçam’ın erotik komedi furyasında birçok filmde yer aldı. İlerleyen yıllarda İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo yazarlığı yaptı. 2006 yılında Tatlıses ile birlikte Merinos reklamlarında da boy gösterdi.

2007 yılında Cem Davran ile birlikte rol aldığı "Avrupalı" filmi Ekim 2007'de gösterime girdi. Şafak Sezer ile de "Kolpaçino" serilerinde rol aldı.

Aydemir Akbaş, çoğunluğu komedi türünde olan 100'den fazla filmde oyuncu olarak yer aldı ve 8 filmin yönetmenliğini üstlendi. Ayrıca 30’a yakın tiyatro oyununda sahne aldı ve birçok televizyon dizisinde rol aldı. Toplamda 33 filmin senaryosunu yazdı.

Türkiye’nin en eski spor yazarlarından biri olarak bilinen Akbaş, aynı zamanda Galatasaray taraftarı ve Galatasaray Spor Kulübü üyesiydi.

1964 yılında tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile evlendi. Çift, iki kez boşanıp üç kez evlendi. Akbaş’ın 2 erkek ve 1 kız kardeşi vardı; kardeşlerinden Erdinç Akbaş da bir dönem oyunculuk yaptı. Ailesinin muhafazakar olduğunu dile getirmiştir.

15 Ağustos 2024 tarihinde evinde baygın bulunan ve hastaneye kaldırıldıktan sonra iki gün yoğun bakımda kalan Akbaş, 17 Ağustos 2024 tarihinde yaşamını yitirdi.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri