Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilaçta taban fiyat uygulamasına geçmesine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
Eşdeğer ürünlerin ruhsatlandırma, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile fiyatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ifade eden Çelik, bu grup ilaçların verilen uygunlukla, eşdeğer ilaç olarak onay aldığını kaydetti.
Vatandaşın aynı etkiye sahip olduğu kabul edilen eşdeğer ilacı taban fiyattan aldığında hiçbir şekilde ilave ücret ödemeyeceğini belirten Çelik, Sağlık Bakanlığı'nca eşdeğer kabul edilen aynı etkinlikteki ilaçların halk tarafından kullanılmasının SGK tarafından desteklenen bir durum olduğunu vurguladı.
Taban fiyatı belirleyen ilaç için pazarda bulunurluğuna ilişkin takiplerin kurumca güncel olarak yapılması nedeniyle vatandaşların tabanda bulunan ilaca erişimlerinde bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Çelik, taban fiyat uygulamasıyla vatandaşlardan toplanan primlerin daha uygun bir şekilde toplum sağlığına harcanmasında etkili bir politikanın amaçlandığını aktardı.
Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında gereken bilgi ve farkındalığın kurum tarafından desteklenecek bir unsur olduğuna dikkati çeken Çelik, vatandaşların ödeyeceği fiyat farkının yüzde 20 ile yüzde 120 arasında artacağına ilişkin olarak şunları kaydetti:
"Mevcut uygulamaya göre, bu uygulama ile kaldırılan oran daha önce kurum tarafından karşılanan maksimum yüzde 10'luk bir orandır. Yani vatandaştan alınacak ilave ücret 8 kuruş ile 6 lira arasındadır.
Vatandaşlarımız tarafından Sağlık Bakanlığı'nca da eşdeğer kabul edilen aynı etkinlikteki ilaçlardan eşdeğer grupta taban fiyatı belirleyen ilacın alınması durumunda hastanın hiçbir ilave ücret vermesi söz konusu değildir. Taban fiyatlı ilacın piyasada bulunurluğu da kurum tarafından güncel takip altında olduğundan, vatandaşlarımızın fark ücret ödemeyecekleri bu ilaca erişimlerinde bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Uygulama akılcı ilaç kullanımını destekleyici gruplara yönelik tercih edilmekte olup, bu kapsamda kamu olarak değerlendirme ve karara bağlanması aşamalarından sonra ilk uygulamada olduğu gibi duyuru tarihinden 3 ay gibi bir süre sonra yürürlüğe girmesi mümkün olabilecektir."
Eşdeğer ilaç uygulaması nedir?
Eşdeğer ilaç uygulaması; temelde, sınırlandırılmış bir terapötik eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması esasına dayanır.
Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ilacın temin edildiği eczacıya danışarak aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları öğrenerek söz konusu ucuz ilaçların tercih edilmesi durumunda fark ödemeden tedavinin yapılması mümkündür.