Bankalardan faizi düşürme sözü

Yeni yasanın pazarlık aşamasında kredi kartına zorunlu aidat isteyen bankaların, “Siz maliyetimizi düşürün biz de kart faizlerini düşürelim” önerisinde bulundukları ortaya çıktı... Birikmiş kredi kartı borçlularına sağlanan ödeme kolaylığı, kart aidatını

Yeni yasanın pazarlık aşamasında kredi kartına zorunlu aidat isteyen bankaların, “Siz maliyetimizi düşürün biz de kart faizlerini düşürelim” önerisinde bulundukları ortaya çıktı...

Birikmiş kredi kartı borçlularına sağlanan ödeme kolaylığı, kart aidatını da zorunlu hale getirmesi nedeniyle büyük tepkiyle karşılanıyor. Bankaların ödeme kolaylığına karşılık olarak kart parası istediği belirtilirken, ekonomi yönetimiyle bankalar arasında yaşanan pazarlığın arka planında ilginç bir ayrıntıya ulaşıldı. Görüşmeler hakkında bilgi veren kaynaklar, bankaların faize indirim sözü de verdiği pazarlığı şöyle anlattılar:

YÜKÜMÜZÜ HAFİFLETİN

“Sayıları 875 bini bulan birikmiş kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla bankalarla masaya oturulduğunda, yüksek maliyetler gündeme geldi.

Bankalar, müşterilerine verdikleri kredi kartının maliyetini yeterince kart sahiplerinden tahsil edemedikleri için bunun sektöre ciddi yük getirdiğini belirtip, bu konuda kesin bir düzenleme yapılması gerektiğini söylediler. Bu talep haklı bulundu. 35 liralık ücret ve yüzde 1'lik formül, yapılan maliyet hesabı üzerinden bu talep üzerine tespit edildi.

TÜKETİCİNİN YARARINA

Bankaların kart ücreti talebinin kabul edilmesini sağlayan önemli bir gelişme daha oldu. Banka temsilcileri, kredi kartından ücret almaya başlamaları halinde maliyetlerinin ciddi biçimde düşeceğini, bu sayede kredi kartına uyguladıkları yüksek faizleri aşağı çekme imkanına kavuşacaklarını bildirdiler.

Açıkça, 'kart parası uygulanırsa faizleri düşürürüz' sözü verildi. Bu sözler üzerine kart aidatının yılda bir kez düzenli alınması yönündeki hükmün tüketici yararına olduğu sonucuna varıldı.”

3 YIL SONRA YENi YASA GEREKiR

Yeni düzenlemeyi değerlendiren bürokratlar, Meclis'te görüşülmeye başlanan yasa tasarısının kart sorununa kalıcı çözüm getirmeyeceği tespitinde de bulundular. “En geç üç yıl içerisinde yeni bir kredi kartı tasarısıyla Meclis'e geliriz. 2012'de yine Meclis'te buluşuruz” esprisini yapan bürokratlar, asgari tutardan ödemesi yapılan ve her ay yüksek faiz işletilen 12 milyar TL'lik borca çözüm bulunmaması halinde yeni kartzadelerin yeniden gündeme geleceğini söylediler.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri