Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto ettiği şike yasasıyla ilgili AK Parti içinden farklı sesler çıkması ve çatlak görüntüsü verilmesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ı rahatsız etti. Geçirdiği ameliyatın ardından İstanbul Kısıklı’daki evinde dinlenen Erdoğan önceki gün AK Parti grup başkanvekilleri ve grup müdürünün hazır bulunduğu yönetim kurulu toplantısına telekonferansla katıldı.
Erdoğan, şike yasasıyla ilgili tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, grup yönetimine şu talimatları verdi: “Cumhurbaşkanımız’ı rencide edecek şeyler söylemekten kaçının. Bu yasa doğru bir yasa, bunun arkasında durun. Dışarıda açıklama yapan arkadaşları ikna edin, tek ses görüntüsü olsun. Vereceğiniz mesajları, görüşlerinizi içeride dile getirin. Dışarıda muhalif sesler, başıboş mesajlar olmasın.”
ŞAMİL TAYYAR'A SORDULAR: "TAVRININ NEDENİ NE?"
Başbakan Erdoğan’ın mesajlarının ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yasaya sert muhalefetiyle bilinen Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ı telefonla arayarak, “Bu tavrının nedeni ne?” diye sordu. Elitaş’ın bu yaklaşımı, Tayyar’ın gayri resmi olarak savunmasını aldığı şeklinde yorumlandı.
Önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde Anayasa ile ilgili toplantıda da şike yasası konuşuldu. Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan yardımcısı Ömer Çelik, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın katıldığı toplantıda, “Uyuşmazlık görüntüsü partiye zarar verir” tespiti yapıldı.
Öte yandan AK Parti’de ilk kez büyük çapta bir tartışma başlatan şike yasası konusunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Şamil Tayyar, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün yasanın yeniden gündeme gelmesine açıktan karşı çıkıyor.Muhalifler derin ve sessiz kulis yapıyor. Parti içinde 100’e yakın milletvekilinin yasaya karşı olduğu öne sürülüyor. Başbakan Erdoğan’la sürekli temas halinde olan grup yönetimi ise yasanın aynen kabul edilmesini istiyor, “Herkes grup disiplinine uymak zorunda” görüşünü dile getiriyor.
‘BİZ SİYASİ PARTİYİZ’
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da hükümetten bir değişiklik önerisi gelmeyeceğini belirterek “AK Parti tek yürek olarak hareket edecek” açıklamasını yaptı. Kılıç, “Ret oyu verenlere karşı ne yapacaksınız?” sorusu üzerine de “Biz siyasi partiyiz. Dernek ya da vakıf değiliz” diyerek disiplin soruşturması imasında bulundu.
MUHALEFET FİRESİZ
AK Parti yönetimi ile Köşk arasında görüş ayrılığı yaşandığını savunan CHP ve MHP ise yasaya tam destek veriyor. Grup kararına karşın ilk oylamada ret oyu kullanan yaklaşık 20 CHP milletvekili bu defa istemeyerek de olsa “kabul” oyu vermeyi kararlaştırdı. CHP’li Namık Havutça “Türkiye’nin demokrasi ayıbı olan tutuklu milletvekilleriyle ilgili bir uzlaşmadan böyle bir yasanın çıkarılmasını bireysel olarak içime sindiremiyorum ama grubumun vereceği karara uymak durumundayım” diye konuştu. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Genel başkan, ‘kabul’ oyu verilmesini istiyor. Bu defa genel başkanı kıramam” dedi.MHP’de ise hiçbir fire yok.