BDP lideri Selahattin Demirtaş, ana dil konusunda artık devletin yasal ve anayasal düzenlemelerini beklemeyeceklerini söyledi. Demirtaş, “Yaşamın tüm alanlarında, özellikle bu bölgede 2 dilli hayat olacaktır. Bölgenin tamamı 2 dilli olacak. Türkçe Kürtçe, Türkçe-Süryanice, Türkçe-Arapça, o bölgede hangi diller varsa, biz o dilleri yaşatmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kentin giriş ve çıkışlarına 2 dilli tabela koyacaklarını belirterek, “Gelen konukları 2 dille karşılayacağız” dedi. Demirtaş, yardımcısı Meral Danış Beştaş, Baydemir ve ilçe belediye başkanları İHD Diyarbakır şubesini ziyaret etti.
‘Artık devleti beklemeyeceğiz’
Demirtaş, bundan sonra esnafın alışveriş dili olarak anadilini kullanacağını, ticarethane isimlerinin anadillerinde koymaları gerektiğini öne sürdü. Demirtaş, şöyle dedi: “Ticari markalar anadilde olmalı, menülere kadar 2 dilli olmalıdır. Tabelalar 2 dilli olmalıdır. Bunun önünde hiçbir yasal engel yoktur. Bunun için artık devletin yasal ve anayasal düzenleme yapmasını beklemeyeceğiz. İki dilli tabelalarımız olacak. Yaşamın tüm alanlarında özellikle bu bölgede 2 dilli hayat olacaktır. Büyükşehir Belediyesi şu ana kadar 97 köyün eski adını iade etmiş durumda. Fakat bu konuda valilikle itirazlar gerçekleştiriyor. Türkçe Kürtçe, Türkçe-Süryanice, Türkçe-Arapça, o bölgede hangi diller varsa biz o dilleri yaşatmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Şehrin girişinde niye 2 dilli hoşgeldiniz diye karşılamalar olmasın? Giden o yerlerde başka diller ve kültürler yaşıyor diye bilmeli. Yaşamın her alanında herkes hissetmeli. Bunu engelleyen devlettir toplum değil.”
Baydemir de şunları söyledi: “Belediye meclisimizde 97 yerleşim birimlerinde 2 dille tabela konulması kararı alındı. Valilik veto etti. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şu anda 97 yerleşim biriminde 2 dille tabelalar var. Şu ana kadar tabelalar kaldırılmadı. Umut ederim kaldırılmaz.”
Katalonya örneği
Diyarbakır’da BDP’lilerin “İki dilli uygulamaya geçeceğiz” açıklaması, İspanya’nın özerk bölgesi olan Katalonya’daki uygulamaları hatırlattı. Katalonya’da İspanyolca ve Katalonca resmi diller olarak kabul ediliyor. Kamu kuruluşlarında ve okullarda Katalonca baskın dil olarak görülüyor.Katalonya özerk olmasına rağmen Katalonlar İspanyolca da konuşuyor.
BDP’li Bengi Yıldız, Demirtaş’ın, “Kürtlerin yaşadığı tüm bölgelerde ve yaşamın tüm alanlarında iki dilli hayat olacaktır” açıklamasını destekleyerek, “Bask ve Katalonya’daki sistem doğrultusunda çözüm istiyoruz” dedi