Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un görüldüğü yerde yakalanması için mahkeme kararı çıktı.
Eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DTP milletvekilleri Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş hakkında "günsüz olarak zorla mahkemeye getirilme" kararı çıktı. Bu karara göre 4 eski DTP'li polis tarafından görüldüğü yerde yakalanıp mahkemeye götürülecek. Günsüz olarak karar verildiği için dörtlünün yakalanması için mahkeme günü beklenmeyecek.
Türk, Tuğluk, Ayna ve Demirtaş polisler tarafından yakalanıp mahkemeye götürüldüğünde ifadesi alınacak ve ardından serbest bırakılacak. Dörtlü daha önce ifade vermeye milletvekili olduklarını söyleyerek gitmiyorlardı.
POLİSLER BDP'YE GELDİ
Bu sabah terörle mücadele şubesine bağlı 9 sivil polis BDP Genel Merkezi'ne giderek kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DTP'li milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş'ı aradı.
Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 14 Kasım'da aldığı mahkemeye zorla getirilecekler listesinde yer alan kapatılan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş ifade vermeye gitmeyeceklerini açıklamışlardı.
Polisin gittiği binada BDP Genel Başkanı Demir Çelik dışında kimse bulunmuyor. Sivil polisler burada 15 dakika kaldıktan sonra ayrıldı. Bu arada Avrupa Parlamentosu Yeşiller Partisi'nden bir grup da destek için BDP Genel Merkezi'ne gitti.
Eski DTP'liler, Olacaklardan Meclis sorumlu yorumunu yaptılar. Türk ve Tuğluk, milletvekilliklerinin düştüğü açıklandığında ifade vermeye gitme kararı almıştı. Ancak ikili tavır değiştirdi.
Türk ve Tuğluk'un tavır değişikliğinde, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı açıklamamasının yanı sıra son yapılan KCK operasyonu da etkili oldu. Türk, Demirtaş ve Ayna'nın duruşması bugün, Tuncel ve Tuğluk'un duruşması yarın görülecek.
BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, ''Kelepçeli demokrasinin, kelepçelerini kırmak için çalışıyoruz'' dedi.
Konuya ilişkin milletvekili arkadaşlarıyla değerlendirme yapacaklarını belirten Yaman, ''Demokratik siyaset yolunun açılması konusunda hukuk içinde kalarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız'' ifadesini kullandı.
BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ise yaşananların hukuk dışı olduğunu savundu.
Olayların Türkiye demokrasisine zarar vereceğini öne süren Binici, ''Meclis'te 500'ten fazla dokunulmazlık dosyası var. Biz düşünce suçlarından dolayı bu dosyalara maruz kalıyoruz ama diğerleri hırsızlık, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma bir sürü kötü şeylerle... Bu tür tutumları kınıyorum. Biz mahkemeye falan da gitmiyoruz'' diye konuştu.