Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Resmi vizeleri inşallah Katar'la kaldırıyoruz. Bize en az Suriye kadar Ürdün, Lübnan kadar yakın olan Katar'la da benzer şeklide yeni bir dönemin kapılarını aralamak istiyoruz'' dedi.
Four Seasons Otel'de yapılan Türk-Katar İş Forumunda konuşan Erdoğan, son birkaç ay içerisinde Suriye, Lübnan, Libya, Arnavutluk, Tacikistan ve Ürdün ile vizeleri kaldırdıklarını anımsatarak, ''Şimdi resmi vizeleri inşallah Katar'la kaldırıyoruz. Bize en az Suriye kadar Ürdün, Lübnan kadar yakın olan Katar'la da benzer şekilde yeni bir dönemin kapılarını aralamak istiyoruz. Türkiye'nin kapıları, Katar'lı yatırımcılara, turistlere, iş adamlarına ardına kadar açık olacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın'' diye konuştu.
Katar Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Abdullah Hamad Al Attiyah'ın kendisine yönelik övgü dolu sözlerini de anımsatan Erdoğan, ''Attiyah kardeşimin bizlere farklı methiyelerle ifade ettiği sözleri ben milletim adına şükranla karşılıyor, kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.
SİZ YÜKSEK SESİMİZ OLDUNUZ
Katar Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Abdullah Hamad Al Attiyah, Başbakan Erdoğan'ın bütün Arap aleminin en sevilen liderlerinin başında geldiğini belirterek, ''Siz yüksek sesimiz oldunuz, Müslümanlar'ın sesini dile getirdiniz'' dedi.
Enerji konusuna değinen Bakan Attiyah, ''Türkiye'nin her zaman ajandalarının en başında yer aldığını'' söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın sadece ekonomik değil, siyasi tutumunu da takdirle karşıladıklarını ifade eden Attiyah, ''Sayın Başbakan Erdoğan, siz bütün Arap aleminin en sevilen liderlerinin başında gelmektesiniz. Siz yüksek sesimiz oldunuz, Müslümanlar'ın sesini dile getirdiniz. Davos'taki tutumunuzu unutmadık. Gösterdiğiniz tutumdan dolayı çok çok teşekkür ederiz. Sizinle gurur duyuyoruz, dünkü konferansta da bizim istediklerimizi dile getirdiniz'' diye konuştu.
İSRAİL'İN UYARILMASI GEREK
Başbakan Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Al Thani, toplantıyı ikili ilişkelerde ''bir dönüm noktası'' diye tanımladı ve Erdoğan'ın ''stratejik meclis'' kurma önerisine kendilerinin de sıcak baktığını vurguladı.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Gazze'ye yardımlara ilişkin bir soru üzerine, "Başta BM olmak üzere İsrail'in uyarılması ve Mısır'ın da sürece çok daha farklı bir katkı sağlaması gerekmektedir ki alt ve üst yapı noktasında Gazze'de bu çalışmalar başlatılabilsin. Süratle, yoğun bir şekilde, Şarm El Şeyh'te bir yıl önce söz veren ülkeler, bu sözlerini yerine getirmelidirler diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
500 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI
Toplantı öncesinde, Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Katar firması Hasat Hud ile 500 milyon dolarlık bir tarımsal işbirliği anlaşması imzaladı.
Anlaşma et, süt ve gıda üretimi alanlarında Türkiye'nin değişik yörelerinde entegre tesislerin kurulmasını da öngörüyor. Bu yıl başlaması planlanan çalışmalar kapsamında üçüncü ülkelere de ihracat öngörülüyor.
Erdal Bahçıvan, imza töreninde yaptığı konuşmada başta GAP olmak üzere diğer bölgelerde ortak tesislerin kurulacağını ifade etti.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, anlaşmanın Türk gıda sektörü için önemli bir adım olduğuna işaret ederek, bu alanda Türkiye'ye yatırım yapacak diğer Orta Doğu ülkeleri için önemli bir örnek olduğunu vurguladı.
ERDOĞAN, HILLARY CLINTON'I KABUL ETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı da kabul etti.
Four Seasons Otel'de yaklaşık 1 saat süren görüşmenin başından, görüntü almasına izin verildi.
Erdoğan-Hillary Clinton arasında gerçekleşen görüşmede, ''Ermenistan, Kıbrıs, Orta Doğu, terörle mücadele, ekonomik ilişkiler ve Irak konusunun gündeme geldiği'' öğrenildi.
Diplomatik kaynaklar, İran'ın nükleer programı konusunda Viyana'daki görüşmelerin ardından Türkiye'nin çabalarının olmaması halinde konunun daha olumsuz bir noktaya gelebileceğine işaret ettiler.
Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararının da değerlendirildiği görüşmede, bu konuda Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığı, kararın süreci yokuşa sürücü nitelikte olduğu ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin Ermenistan meselesini Kafkasya'nın normalleşme süreci içinde gördüğüne, Minsk Grubu'nun bu konuda çözüm için daha aktif bir rol içinde olmasının gerektiğine vurgu yapıldı.
Kıbrıs konusunda da müzakerelerin sürmesi konusundaki görüşler yinelendi.
Terörle mücadelede etkin işbirliğinin sürmesinin yararına işaret edilen görüşmede, ekonomi alanında da iki ülke arasındaki model ortaklık programı çerçevesinde koordinatör Bakan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın önümüzdeki haftalarda bir görüşme yapmak üzere ABD gideceği kaydedildi.
Görüşmede ayrıca, Clinton'ın Türkiye'nin Gazze konusundaki insani duyarlılığını paylaştığını ifade ettiği de öğrenildi.