Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin, "Bu düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesi söz konusu değil" dedi.
Bakan Bozdağ, 3. dönem adil yargı hakim ve cumhuriyet savcı adayları ile 1. dönem idari yargı hakim adaylarının kura çekim töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin "Bu yapılacak olan düzenleme ayrı bir tasarı olarak mı gelecek, yoksa mevcut Anayasa Komisyonu’ndaki demokrasi paketinin içine mi konulacak? Geçici 2. maddenin kaldırılmasıyla yürüyen davaların yanı sıra kesinleşmiş davalar yani Balyoz, Şike gibi davalar etkilenecek mi? Bu davalarla ilgili yapılan yeniden yargılama talepleri yasa değişikliğinden sonra etkilenecek mi? " şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi:
"Yapılacak düzenleme şu anda Anayasa Komisyonu’nda görüşülmekte olan demokratikleşme paketi ile birleştirilebilir. Yapılacak düzenleme içerisinde TMK ona göre yapılan soruşturma usulü uygulamasına son verilmektedir. Ayrıca CMK 250’ye göre görevli mahkemeler vardı. Onların kaldırılmasına ilişkin tasarı Meclis’te kabul edildi. Ancak görülen davalar sonuçlanıncaya kadar mahkemelerin devamı yönünde geçici bir hüküm konulmuştu. Bu yapılacak düzenleme ile geçici madde 2’de yürürlükten kaldırılmaktadır. Böylelikle uygulamamızda mevcut bulunan TMK ona göre görevli ağır ceza mahkemeleri ile eski CMK 250’ye göre görevli ağır ceza mahkemeleri kaldırılmaktadır. Bunların soruşturma ve kovuşturma sırasında diğer soruşturma ve kovuşturmalardan farklı olarak sahip olduğu bir takım usulü farklılıklar da ortadan kaldırılmaktadır. Önemli bir adım. Yargı içerisinde üç tane farklı ağır ceza mahkemesi uygulaması, üç ayrı soruşturma usulü uygulaması sona ermektedir."
"BAKANLIĞIN YETKİSİ YOK"
Bu düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Bozdağ, "Bu görülmekte olan davalarla ilgili olarak görevli olan mahkemelerin değişmesi sonucunu doğuracaktır. Yani TMK ona göre görevli ağır ceza mahkemeleri değil de diğer ağır ceza mahkemelerine dosyalar devredilmiş olacaktır. Ancak hükme bağlanmış olan veya hükme bağlanıp da kesinleşmiş olan davalar bundan etkilenmeyecektir. Yalnız kesinleşmemiş olanlar Yargıtay tarafından bozmaya tabi olursa onlar da yeni usule tabi olacaktır. Şu anda bir uyuşmazlık çıkması söz konusu değildir. Orada bir sıkıntı yok. Adalet Bakanlığı’nın kamu yararına bozma yoluna gitmesi de kanunen mümkün değildir. Çünkü kanunen temyiz yoluna gidilmeden kesinleşen konulara ilişkin Adalet Bakanlığı’nın böyle bir yetkisi var ama bunlar temyiz tabi olduğu için burada Adalet Bakanlığı’nın böyle bir yola başvurma imkanı yoktur. Ancak yeniden yargılanma diye kamuoyunda bilinen bir tartışma var. Bu konu üzerinde Adalet Bakanlığı’nın bir çalışması var. Bu çalışma bittiği zaman bu konuya ilişkin bir adım atılacaksa nasıl bir adım atılacak, bu çalışmanın nihayetine göre kamuoyuyla paylaşılacak” diye konuştu.