Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, yargı paketi olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerinde 152 bin 212 tutuklu, hükümlü ve hüküm özlü bulunduğunu belirterek, "Cezaevlerinde uyuşturucuyla ilgili olarak da 7 bin 52 tutuklu, 20 bin 702 hükümlü var" dedi.
Cezaevlerinde 20 bin 736 tutuklu, 11 bin 410 hüküm özlü, 120 bin 66 hükümlü olmak üzere toplam 152 bin 212 kişinin bulunduğunu bildiren Bozdağ, uyuşturucuyla ilgili olarak da 7 bin 52 tutuklu, 20 bin 702 hükümlünün cezaevinde olduğunu kaydetti.
Bozdağ, ivedi yargılamanın yargılamayı ortadan kaldırdığına yönelik bir algının yaratıldığına dikkati çekerek, bunun yanlış olduğunu vurguladı. Bozdağ, konunun idari yargıya taşınabildiğini, bölge idare mahkemesine gitmesi gereken, Danıştay'a gitmesi gereken hususun gidebildiğini söyledi. Usulde değişiklik değil, hızlandırma olduğunu dile getiren Bozdağ, buna da ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Türkiye'de bir çok iş yapıldığını, bütçesi ayrılıp, planı, programının yapıldığını dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama idari yargıya gidiyor. Yargı uzadığı için yatırımlar zamanında yapılamıyor, işler bitmiyor. Toplum, ülke açısından mahrumiyetler ortaya çıkıyor. Geçmişte özelleştirmeler yapılmış, burayı satın alanlar yatırım yapmışlar, özelleştirme için verdiği paralardan daha çok para harcamışlar. Aradan 5,6,8 yıl geçiyor, Danıştay, özelleştirmenin iptaline karar veriyor. Biz ne yapacağız? Alan kişi dünya kadar yatırım yapmış. Biz bu işlemi iptal etmek durumundayız. İptal etsek devletin üzerine gelen yük, ayrı bir noktaya gidiyor. İptal etmesen ortada mahkeme kararı var. Eğer yargılama vaktinde bitseydi o zaman bu haksızlıkların, bu mahrumiyetlerin hiçbiri ortaya çıkmayacaktı. Türkiye'de maalesef mahkeme kararını hukuken ve fiilen yerine getiremediğimiz olaylar var, mahkemelerin iptal kararı var. Yargı denetimini yapsın ama ülkenin menfaatini ilgilendiren bu konuları ivedi yapsın. Yoksa, yargı denetiminden kaçıralım, yolsuzluk yapılsın da üzeri örtülsün asla değil. Yolsuzluk varsa ceza hukuku zaten devreye girecektir. Herkesin hakkını koruyan bir durum var. Kaçan, göçen, kaçırılan, göçürülen herhangi bir şey yok."
-"Kardeşi bakan olduğu için göreve gelemiyor"
Bozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz'ün, kardeşinin Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı'ndan yüksek müşavirliğe atandığına yönelik sözlerine yanıt verdi. Bozdağ, kardeşinin hukuk fakültesi mezunu olduğunu, 28 Şubat sürecinde hakimlik savcılık sınavını kazandığını, o günden bugüne meslekte olduğunu söyledi.
Kardeşine torpil yapmış bir noktaya getirilmesinden üzüleceğini dile getiren Bozdağ, kardeşinin, çok çalışkan, zeki, başarılı olduğunu anlattı.
Bozdağ, bakan olduğunda kardeşini kendisinin görevden aldığını kaydederek, kardeşine aktif görev vermesi halinde, "Niye genel müdür, müsteşar, müsteşar yardımcısı yaptınız" denileceğini ifade etti.
Bakan olduktan sonra kardeşini pasif göreve aldığını, Adalet Bakanlığı'nda yüksek müşavirlik görevinin kızak görev olduğunu anımsatan Bozdağ, "Kardeşimi kızağa çektim, etik olmuyor, doğrusunu yapmak için yaptım. Takdir beklerken, kardeşinize kıyak yaptınız diye eleştiri aldığım için üzüldüm. Kardeşimle iftihar ediyorum, daha büyük görevleri hak ediyor. Kardeşi bakan olduğu için göreve maalesef göreve gelemiyor, o da onun kaderi" diye konuştu.
Bozdağ, iktidarları döneminde 236 cezaevi kapattıklarını, bu yıl 48 cezaevinin açılacağını bildirdi.