Diyanetin 1975'ten beri idari yasası bulunmuyor. Devlet Bakanı Faruk Çelik, yasal boşluk nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla hazırlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa Tasarısı Taslağına ilişkin çalışmaları sürdürüyor.
Diyanet İşleri başkanının 5 yıl süreyle ve en fazla 2 kez atanabilmesini içeren taslağa göre, başkan yardımcıları kadroları da başkan vekili olarak değiştiriliyor. Şu anda 5 olan başkan yardımcısı sayısı 2'ye indiriliyor ve görev süreleri, başkanın görev süresiyle sınırlı tutuluyor.
Başkanlığın din hizmetleri, hac ve umre, eğitim, dış ilişkiler ve dini yayınlar gibi hizmet birimleri Genel Müdürlük olarak düzenlenirken, 10 adet Başkanlık Müşaviri kadrosu oluşturuluyor.
Din görevlilerine meslekte yükselme imkanı getiren taslakta, vaizler uzman vaiz ve baş vaiz, imam-hatipler ise uzman imam ve baş imam olarak kariyer basamaklarına ayrılması planlanıyor.
DİYANET TV...
Diyanete görev alanıyla ilgili radyo ve TV yayını yapma imkanı verilen taslakta, ulusal bazda frekansların ve kanalların ücretsiz tahsisi sağlanıyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin görev süresini 7 yıldan 5 yıla düşüren ve Kurula yurt içinde ve yurt dışında İslam dinine mensup farklı dini yorum çevrelerini inceleme ve araştırma yapma görevi de verilen taslak, şu değişiklikleri içeriyor:
-Mushafları İnceleme Kurulunun üye sayısı 9'dan 6'ya düşürülüyor. Başkan ve üyelerinin 5 yıl süreyle atanması düzenlemesi getiriliyor.
-Sürekli ve geçici şura, kurul, ihtisas komisyonu, çalışma grupları ve inceleme ve araştırma grupları oluşturulmasına imkan sağlanıyor.
-Merkez teşkilatı, il müftülükleri ve eğitim merkezlerinde uzmanlık gerektiren alanlarda görev yapacak Diyanet İşleri uzmanlığı ile özel kalem müdürlüğü ve basın müşavirliği kadroları oluşturuluyor.
-Hac ve umre işlerinin yürütülmesinde, Diyanet ile Diyanet Vakfı arasında iş birliği yapılmasına imkan sağlanıyor.
-Mevcut başkanın görev süresinin, kanunun yürürlüğünden 2 yıl sonra sona ermesi hükme bağlanıyor.
Bakan Çelik, hazırlıkları son aşamaya gelen taslağı, yeni yasama yılında ele alınmak üzere TBMM'ye göndermeyi planlıyor.