CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali için, CHP'nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru gör

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali için, CHP'nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru görüşmelerinin öne alınması talebinde bulundu.

Altay, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile Anayasa Mahkemesine başvuru yaptı.

Başvuru sonrası gazetecilere açıklama yapan Altay, söz konusu yasanın iptali için 31 Ocak tarihinde Anayasa Mahkemesine başvurduklarını ancak aradan geçen 6-7 aylık süreye rağmen, yüksek mahkemenin talebi görüşmediğini söyledi.

YSK'nın 5 ay sonra bir seçim takvimi açıklayacağını anımsatan Altay, şöyle konuştu:

"Eğer Mahkeme, önümüzdeki 5 ay içerisinde bu konuda bir karar vermemiş olursa telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeple davanın görüşmesinin öne alınması dilekçesini bugün yüksek mahkemeye sunduk. Burada muradımız şudur; elbette mahkememizin iş yükü çok yoğun olabilir, doğrudur ama bin 579 beldede milyonlarca insanın yaşamını direk ilgilendirecek bir konuda telafisi mümkün olmayan bir hatanın yaşanmaması için başvurumuzu yaptık. Umarım yüksek mahkememiz, YSK seçim takvimini başlatmadan önce talebimizi dikkate alarak, davanın görüşmesinin öne alınmasına karar verir, görüşür.  Bu belde ve ilçelerde yaşayan milyonlarca vatandaşımız da önünü görürür. Bu kaotik ortamdan Türkiye'nin kurtulması gerekir."

Haberal ve Balbay'ın bireysel başvuruları

Altay, Anayasa Mahkemesinin 23 Eylül tarihi itibariyle bireysel başvuruları kabul etmeye başladığını, bu çerçevede CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın da 2012 Aralık ayında "uzun tutukluluk süreleriyle" ilgili yüksek mahkemeye başvuruları olduğunu hatırlattı.

Başvurunun 8 ay önce yapılmış olmasına rağmen Adalet Bakanlığından bu konuyla ilgili görüşün yüksek mahkemeye 1-2 gün önce geldiğini bildiren Altay, şunları söyledi:

"Ne gariptir ki bakanlıktan görüş, 5 Ağustos'ta Silivri'de yapılacak karar duruşmasından 6 gün önce geldi. Hal böyle olunca, yüksek mahkemenin önümüzdeki 6 gün içinde bir karar vermemesi durumunda ve Silivri'de bir karar çıkması durumunda Sayın milletvekillerimizin buradaki başvuruları düşecektir. Bakanlığın görüşünü başvurudan 8 ay sonra bildirmiş olmasında bir art niyet aramak istemiyorum ama vaka ortada, burada art niyet aramamak da mümkün değil. Arkadaşlarımız dün itibariyle Adalet Bakanlığının görüşüne yönelik mütalalarını da Anayasa Mahkememize sundular. Sayın Mahkeme Başkanı'nın, 'görüş gelirse hemen toplanacağız, bir karar vereceğiz' yönündeki açıklaması zihinlerimizde. Dolayısıyla milletvekillerimizin yaptığı başvurunun daha büyük hukuki eksikliğe yol açmaması bakımından, bir an önce, bir dakika bile geciktirilmeden görüşülüp, karara bağlaması gerekiyor."

Tanal da Büyükşehir Belediye Yasasını eleştirerek, yüksek mahkemenin taleplerini dikkate alması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri