CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma önergesi şöyle: "TUİK verilerine göre yaklaşık 14 milyon nüfusa sahip, Türkiye'nin en büyük kenti olan İstanbul'daki trafik sorunu, bu sorunun vatandaşlarımızı ne kadar zorladığı her gün basında yer almaktadır. İstanbul'daki trafik sorununun sebeplerinin detaylı olarak araştırılıp bu soruna köklü ve kalıcı çözümler bulunması amacıyla Anayasa'nın 98. Maddesi ve Meclis İçtüzüğü 'nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.
GEREKÇE
Sürdürülebilir bir İstanbul için çözülmesi gereken en önemli sorun, şüphesiz ulaşım, yani vatandaşlarımızın ifadesi ile trafik sorunudur. Vatandaşlarımızı isyan ettiren trafik sıkışıklığı, onların günlük işlerine gitmek için katlandıkları trafik çilesi gün geçmiyor ki basında yer bulmasın. Bu sorun, artık günlük yaşamı doğrudan etkileyen, modern zaman bireylerinin en değerli varlıklarından biri olan zamanın ciddi oranda trafik sıkışıklığı nedeniyle heba eden bir boyuta ulaşmıştır.
Bangkok, Şangay, Mumbai, Mexico City, Tokyo, Moskova gibi şehirlerle birlikte trafiğin en kötü olduğu metropoller arasında yer alan İstanbul'da, trafik sorunu, yapılan tüm çalışmalara rağmen gittikçe artmakta, vatandaşlarımızın yaşamları üzerinde büyük sorun halini almaktadır. Nitekim 6 Kasım 2013 tarihinde, uluslararası bir navigasyon firması olan Tom Tom'a göre İstanbul, dünyanın en yoğun trafiği olan ikinci kenttir. Aynı araştırma, yeni yollar inşa etmek, var olan yolların genişletilmesi gibi geleneksel yollarla trafik sorunun çözülemediğini içermektedir. Sürekli yaşanan göç, planlanamayan nüfus artışı, yapılaşma gibi nedenlerle bu sorunun daha da derinleşeceği öngörülmektedir.
2011 sonunda, İstanbul'da her gün trafiğe çıkan araç sayısı 2.927.650 iken, Temmuz 2012'de bu sayı 3.575.415'e çıkmıştır. Yani 2012'nin ilk 6 ayında trafiğe 642.765 yeni araç çıkmıştır.
2011 yılında, yaklaşık 50.000 kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 201 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 20.000 kişi yaralanmıştır.
İstanbul'da, trafikte geçirilen süre, Türkiye'deki diğer kentlere göre iş saatlerinde, yüzde 84, normal saatlerde ise yüzde 57 daha uzundur.
Eğer trafik "açıksa" 30 dakikalık yol sabah 52, akşam 1 saat 7 dakikada gidilmektedir.
Bir vatandaşın köprüden karşıya geçmesi için gereken ortalama süre 57 dakikadır. Karşıda çalıştığınızı düşünürseniz bu süre 2 saate çıkmaktadır.
Bugünlerde gençlik çağını yaşayan ortalama bir İstanbullu ömrünün neredeyse üç yılını trafikte geçirecektir.
İstanbul'da trafik tıkanıklığının maliyeti yılda 3,5 milyar TL'dir.
Bu veriler, sorunun çözülmesi için atılan adımların yeterli olmadığını, yeni bir bakış açısıyla sorunun çözülmesi amacıyla, tüm paydaşların, bir çözüm bulmak için ortak çalışmalar yapmasını gerekli kılmaktadır."