Hesaplarında eksik olduğunu farkeden CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek hesaplarında eksik olduğunu tespit edince sekreterinden şüphelendi, araştırma yaptı. Dibek detaylı bir araştırmanın ardından hesabında 174 bin liranın eksik olduğunu tespit etti.
Dibek, önce sekreterinden parayı istedi. Sekretere, 'Emekli ol, tazminatını al, aracını sat, bu parayı öde. Olay ortaya dökülmeden konuyu kapatalım' teklifini götürdü. Sekreter kabul etmeyince milletvekili savcılığa suç duyurusunda bulundu.
22 yıllık sekreter Y.M.'nin böyle bir şey yapacağına ihtimal vermeyen yöneticileri milletvekili istediği için sekreteri Meclis'ten eski kurumuna gönderdi. Savcının iddianamesi ortaya çıktıktan sonra açıklama yapacağını söyledi.
HABERSİZ İMKANSIZ
Sekreter Y.M. dava sürecinde kendisine zarar verebileceği gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak Meclis yetkilileri, Y.M'nin, "İddialar kesinlikle doğru değil. Birçok milletvekili gibi benim baktığım milletvekili de hesabıyla ilgili yetkileri bana vermişti. Bütün işlemleri bilgisi dahilinde yaptım. Zaten haftalık döküm veriyordum. Ondan habersiz para çekmem mümkün değil" diyerek kendisini savunduğunu bildirdi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Meclis bürokrasisi ise bu davanın sonucu merakla bekliyor. Çünkü Meclis'te milletvekilleri büyük oranda bankaya dilekçe veren sekreterlerine maaş hesaplarını kullanma yetkisi veriyor. Borçları, alacakları, ödemeleri sekreterler takip ediyor. Bankalar da sekreterlerle çalışıyor. Davanın seyrine göre Meclis yönetimi de yeni önlemler almak durumunda kalacak.
AYDA 2 BİN 200 TL
Milletvekilinin çıkardığı hesaba göre sekreterin 174 bin lirayı hesaptan farkettirmeden çekebilmesi için her ay ortalama 2 bin 200 TL civarında para çekmesi gerekiyor. Sekreter, "İddialar doğru değil" diyerek kendini savundu.
Meclis bürokrasisi ise maaşlarını sekreterlere teslim eden milletvekilleriyle ilgili önlem almak için yargı sürecinin sonucunu beklemeye başladı.