Çiçek: Meclis buna imkan vermez

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Akil İnsanlar Heyeti'yle ilgili konuştu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Dışarıda bir kısım insanlar bir araya gelerek 'Akil Adamlar' diye bilinen, sürece katkı vermek için faaliyet göstereceği ifade edilen bu komisyonların, daha ev

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Akil İnsanlar Heyeti'yle ilgili konuştu.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Dışarıda bir kısım insanlar bir araya gelerek 'Akil Adamlar' diye bilinen, sürece katkı vermek için faaliyet göstereceği ifade edilen bu komisyonların, daha evvel Meclis bünyesinde kurulması arzu edildi. 'Bizim Meclis komisyonlarımız buna imkan vermez' dedik. Çünkü bu komisyonların üçünün de üyeleri tamamıyla milletvekilidir, dışarıdan birisi bu komisyonlara üye olamaz" dedi.
 
Çiçek, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Çözüm süreci komisyonunun kurulmasına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu komisyonun Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. maddelerine göre talep edildiğini, Meclisin de kurulmasına karar verdiğini söyledi.
 
Türkiye'de çözüm süreciyle ilgili bazı kavramların, konuların birbirine karıştığını belirten Çiçek, Mecliste 3 türlü komisyon bulunduğunu ifade etti.  
 
Cemil Çiçek, şöyle devam etti:
 
"Meclisimizde İç Tüzüğümüze göre daimi komisyonlar var. Bunların sayısı 17'dir. Anayasa, Adalet Komisyonu, İçişleri Komisyonu gibi... Bu komisyonlar sadece kanun tasarı ve tekliflerini görüşürler. Hükümet, bir konuyu düzenlemek, mevcut düzenlemeleri değiştirmek, yenilemek istiyorsa, kanun tasarısı olarak bunu TBMM'ye getirir. Sayın milletvekilleri de bir konuyla ilgili yeni bir düzenleme ihtiyacını duyuyorlarsa bunu da teklif olarak getirirler. Konusuna göre bu komisyonlara havale ederiz; kararı komisyon ve genel kurul verir."
 
Çiçek, "Gündemdeki konuların şu an itibarıyla bu komisyonlarla ilgisi yok çünkü ne getirilmiş teklif ne de bir kanun tasarısı var" dedi.
 
Cemil Çiçek, ikinci komisyonun, belli bir konuda bilgi edinmek için kurulan araştırma komisyonları olduğunu söyledi. Bunların 20 milletvekili veya bir parti grubunun bir konunun araştırılması için verdiği önerge üzerine, TBMM'nin kararıyla Meclisteki temsil oranlarına göre kurulduğunu anlatan Çiçek, kamuoyunda "Darbeleri Araştırma Komisyonu" ve "Böcek Komisyonu"nu olarak bilinen komisyonları örnek olarak gösterdi.
 
Çiçek, üçüncü komisyonun, Meclis'te bulunan siyasi partilerin, görüş birliği içerisinde belli bir konuda taslakların hazırlanması bakımından oluşturulan uzlaşma, uyum komisyonları olduğunu söyledi.
 
Söz konusu üç komisyonun, bugüne kadar Meclis geleneğinde bulunduğunu ve işlemlerin buna göre yürütüldüğünü belirten Çiçek, şunları kaydetti:
 
"Halbuki dışarıda bir kısım insanlar bir araya gelerek 'Akil Adamlar' diye bilinen, sürece katkı vermek için faaliyet göstereceği ifade edilen bu komisyonların, daha evvel Meclis bünyesinde kurulması arzu edildi. 'Bizim Meclis komisyonlarımız buna imkan vermez' dedik. Çünkü bu komisyonların üçünün de üyeleri tamamıyla milletvekilidir, dışarıdan birisi bu komisyonlara üye olamaz.
 
Türkiye'nin temel sıkıntısı, mevzuat bilmeden tartışma yapıyoruz, ondan sonra da işler karışıyor. Bizim her 3 komisyonumuzun da çözüm süreciyle ilgili olarak, bu görevlerinin dışında başkaca görevleri yerine getirmeleri de mümkün gözükmüyor. Yani sınır dışına çıkacak terör örgütü üyelerinin denetlenmesi, vesaire gibi bunların Mecliste denetlenmesi yönünde bazı talepler var. Vatandaş, bu komisyonlarla bu talebi de karıştırıyor olabilir."
 
Çiçek, MHP ve CHP'nin çözüm komisyonuna üye vermemesine ilişkin soru üzerine, "Bu kendi takdirleridir. Ben Meclis Başkanı olarak hiçbir grubun yerine geçerek, onlar adına bir karar veremem" ifadelerini kullandı.
 
Geçmişte, araştırma ve soruşturma komisyonlarına, grubu bulunan partilerin zaman zaman üye vermediği ve yeterli çoğunluk olduğu takdirde eksik üyeyle çalışmaların sürdüğünün görüldüğünü anlatan Çiçek, siyasi parti genel başkanlarının mal varlıklarının araştırılmasıyla ilgili komisyona Refah Partisi'nin, Mustafa Taşar'la ilgili kurulan komisyona Anavatan Partisi'nin üye vermediğini hatırlattı.
 
Çiçek, Sağlık Bakanlığı tabelasından "T.C" ifadesinin kaldırılmasına yönelik bir soruya, "Açıklamaları neyse siz ona bakın. Benim görevim başka bakanlığın ne yaptığıyla ilgili değil" yanıtını verdi.  Çiçek, "Hepimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, bundan da onur duyuyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri