TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Paris saldırılarının ardından bütün müslümanları töhmet altında bırakacak açıklamalar ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye katkıda bulunabilir. Teröristlerin isimlerinden kullandıkları simgelerden bir dinin mensupları suçlanamaz" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Şişli'de bir otelde gerçekleştirilen İSİPAB 10.Konferansı Genel Komitesi açılışında konuştu.
Cemil Çiçek, toplantının dikkatli ve uyanık olunması, doğru mesajların verilmesi gereken olağanüstü bir dönemde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Suriye'de, Irak'ta, Libya'da, Yemen'de ve nihayet Filistin'de Müslüman halkların huzurunu, refahını, güvenliğini doğrudan ilgilendiren kritik gelişmeler cereyan etmektedir. Suriye ve Irak'ta DEAŞ terör örgütünün faaliyetleri, yalnızca bu ülkelere karşı değil, tüm bölgeye yönelik bir tehdit ve istikrarsızlık kaynağıdır" dedi.
TERÖRÜN HER ÇEŞİDİNE ORTAK TEPKİ
Dinler, medeniyetler ve mezhepler arasında çatışma yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Cemil Çiçek, " Bu büyük tehlikeye karşı hepimizin ortak akılla ve sağduyuyla hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Terör belası tüm insanlığı tehdit etmektedir. Geçtiğimiz haftalarda Paris'te meydana gelenler ile Suriye, Irak, Lübnan, Yemen ve Nijerya'da gerçekleşen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Terör, önüne arkasına hiçbir sıfat getirmeye çalışmadan, hepimizin kınaması gereken insanlık suçudur. Biz Türkiye olarak başta PKK terörü olmak üzere, uluslararası toplumun terör konusunda çifte standartlı yaklaşımlarından çok acı çektik. İnsanlık terörün her çeşidine karşı ortak bir karşı duruş ve ortak bir mücadele göstermediği sürece, terör belasının alt edilmesi mümkün değildir. " diye konuştu.
AÇIKLAMALARA DİKKAT
İslam düşmanlığının ve nefret söyleminin yaygınlaşmasının insanlığın karşı karşıya olduğu bir tehdit olduğunu belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Paris saldırısının ardından tüm müslümanları töhmet altında bırakacak, açıklamalar ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye ve barışa katkıda bulunabilir. Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerden ve söylemlerden hareketle bir dinin mensupları suçlanamaz. Kamuoylarına hitap eden siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının ve basın mensuplarının söylem ve eylemlerinde çok dikkatli davranmaları, herhangi bir dinin mensuplarını töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir. Bu bağlamda, medeniyetler ve dinler arası diyaloğun önemini de dikkat çekmek isterim" ifadesini kullandı.
DÖNEM BAŞKANLIĞINI DEVRALDI
Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği (İSİPAB) dönem başkanlığını bugün İran Meclis Başkanı Ali Larijani'den devraldı. Ancak toplantıya Larijani katılmadığı için devir teslim seremonisi yapılmadı. Açılış oturumunda konuşma da yapması beklenen Larijani'nin toplantıya katılmayış nedeniyle ilgili açıklama yapılmadı.