TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine 25-40 bin lira arası ödenek verileceğine yönelik çıkan haberlere açıklık getirdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, katıldığı programda gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı
Milletvekillerine 25-40 bin lira arası ödenek verileceğine yönelik çıkan haberlerin sorulması üzerine Çiçek, dün toplanan Başkanlık Divanı'nın gündeminde ne böyle bir teklifin ne böyle bir gündem konusunun ne alınmış bir kararın ne de milletvekillerine bir kuruş dahi olsa bir maaş ya da ödenek söz konusu olduğunu bildirdi. Çiçek, bu haberin eksik bilgiye dayandığını ifade ederek, ''Kamuoyunun hassasiyetini biliyorum onun için bütün samimiyetimle ifade ediyorum ki böyle bir konu da çalışma da yok. Bu konuda Divan'ın yetkisi yok, bunlar anayasa ve yasa konularıdır'' diye konuştu.
"BAŞBAKAN SÖYLEMESE ÖNEMİ YOK MUYDU?"
Çiçek'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasanın Mart ayı sonuna kadar bitirilmesine ilişkin sözleri üüzerine de ''Şöyle bir konu mu çıkıyor: Sayın Başbakan işaret etmeseydi anayasanın hiçbir önemi yok muydu? Sayın Başbakan işaret edince mi anayasa önemli oluyor ki bütün konuşmaları bunun etrafında döndürmeye çalışıyoruz. Belli ki yine anayasayı unutup siyasi polemiklerle konuyu değerlendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
Geçmişte birlikte iş yapma örneklerinin çok fazla bulunmadığını belirten Çiçek, ''Her partinin bugün ne düşündüğünü, kamuoyu ilk kez yeni öğreniyor. 30 yıldır konuştuk ama slogan düzeyinde konuştuk. İlk kez 1/1.000.000 ölçeğinde konuştuk'' diye konuştu.
YARGIYA YÖNELİK TARTIŞMALAR
Geçmişte yasama ve yürütmenin tartışma konusu olduğunu anlatan Çiçek, şunları söyledi:
''Bugün yargı tartışma konusu. Geçmişte sadece üst yargı tartışılıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın bazı kararlarıyla, Yargıtay başkanlarının adli yıl açılışındaki yüzde 90'ı siyasi nitelikteki konuşmaları tartışılıyordu. Bugün ilk derece mahkemelerinin uygulamaları da tartışılır hale geldi.''
ABD BÜYÜKELÇİSİ'NİN AÇIKLAMALARI
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin süren bazı davalara ilişkin ifadeleri anımsatılan Çiçek, Ricciardone'nin açıklamasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, ''Bir ülkenin büyükelçisinin faaliyet alanı ve konuşacağı konu sınırlıdır'' diye konuştu. Büyükelçinin, bundan üzüntü duyduğunu ifade ettiğini anlatan Çiçek, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye adına verilmesi gereken cevap ve çekilmesi gereken dikkati gündeme getirdiğini kaydetti.
Çiçek, büyükelçinin faaliyet alanının dışına çıkmaması gerektiğinin altını çizerek, ''İlişkiler açısından da çok sağlıklı olmaz'' dedi.
UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ
Yasama organının evrensel ilkeleri, niyetini, arzu ve talebini ortaya koyabileceğine işaret eden Çiçek, ''Nedir benim talebim? Yargılamalar uzun sürmesin. Mümkünse tutuklama olmasın. Tutuklama olacaksa bu mahkumiyete dönüşmesin. Mümkünse az tutuklama yapın, onun yerine alternatif tedbirleri kullanın. Bak sana adli kontrol tedbiri getiriyorum. Ben bunları söylerim, geri kalan yargının işidir'' diye konuştu.