TBMM Genel Kurulunda, Kredi Garanti Fonu'na Hazine desteği sağlanmasını öngören yasa tasarısının görüşülmesine başlandı.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının yeniden yapılandırılıp yapılandırılmayacağının sorulması üzerine Yılmaz, çiftçilerin elektrik borçlarının problem olarak karşılarında durduğunu söyledi.
Yılmaz, zamanında elektrik borcunu ödeyenler ile ödemeyenler arasında fark gözetilmemesinin, adalet ilkelerine uymayacağını ifade ederek, ''Denge gözeterek, çiftçileri rahatlatacak çalışma üzerinde durduklarını belirtti. Yılmaz, ''Bürokrasi, çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmayı, fazla uzatmadan tamamlayacağız'' dedi.
Devlet Bakanı Yılmaz, düzenlemeyle TMO'ya yaklaşık 2,5 milyar TL'lik kaynak sağlanacağını bildirdi.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi.
KÜRESEL KRİZİ MİLLİLEŞTİRİYORSUNUZ
Tasarı üzerinde, CHP Grubu adına konuşan Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP'nin de Kredi Garanti Fonu'na destek sağlanmasının olumlu, ancak 1 milyar liralık kaynağın yeterli olmadığını ifade etti. Öztrak, uygulamanın 2007 yılını kapsayacak şekilde değiştirilmemesi halinde etkilerinin sınırlı olduğunu söyledi.
Hükümetin, Meclisin bütçe yapma hakkını elinden aldığını, tasarıda, TMO ile ilgili düzenlemenin bunlardan biri olduğunu belirten Öztrak, ''Verilecek tahviller TMO'ya borç, Hazine'ye alacak yazılacak. TMO, fındık alımı nedeniyle ciddi bir yükün altına girmiş, borçları artmış, az kaynaklarını yitirmiştir'' dedi.
Hükümetin krizi doğru okuyamadığını, krizin etkilerini hafifletmeye dönük önlemlerin yeterli olmadığını, Türkiye'nin kendi liginde daralma ve işsizlik şampiyonu olduğunu anlatan Öztrak, orta vadede bir programın ortaya konulamadığını söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın krizle ilgili söylemini eleştiren Öztrak, şöyle konuştu:
''(Kriz teğet geçecek) söylemiyle küresel krizi ve ekonomik gelişmeleri ne kadar doğru okuyabildiğini gösteren Başbakan, ekonomik verilere rağmen vatandaşta harcayacak para olduğunu söyleyerek, kendi vatandaşının durumundan ne kadar haberdar olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Hükümet, mayın temizleme yasası üzerinde gösterdiği hassasiyeti, milyonları etkileyen krize çözüm arama yönünde göstermelidir.
Bundan önceki kriz sürecinde Hazine Müsteşarlığı yapmış bir arkadaşınız olarak Hükümete sesleniyorum; küresel krizi millileştiriyorsunuz. Küresel krizden çok önce yaşamaya başladığımız kendi krizimizi daha da derinleştiriyorsunuz. Bu ülkeyi hızla üretimsizlik ve işsizlik batağına çekiyorsunuz.
Durumlu daha fazla savsaklamadan artık gerçekçi bir programı ortaya koyun, yerle bir olmuş makro dengeleri yeniden kurun, uzun dönemde maliye politikası ve borç dinamiklerinin sürdürülebilir olduğunu gösterin. Ekonomiyi canlandıracak en önemli unsur olan güveni bir an önce tesis edin.''