Uzaya Rusya ve ABD'den sonra insan gönderen üçüncü ülke olan Çin, Ay'a ilk keşif aracını yolladı.
Çin'in "Yeşim Tavşanı" (Yütu) adı verilen ay keşif aracını ve içinde bulunduğu "Çang'ı-3" mekiğini taşıyan Uzun Yürüyüş- 3B roketi yerel saatle 01.30'da Zicheng'den fırlatıldı. Çin devlet televizyonu, mekiği taşıyan Uzun Yürüyüş-3B roketinin fırlatılış anının görüntülerini yayınladı.
Çin'den iddialı uzay programı
Kefiş aracının Ay yüzeyine indikten sonra 90 gün boyunca beş kilometrekarelik alanda jeolojik yapı, yüzey materyalleri ve doğal kaynaklar gibi bilimsel incelemelerde bulunması bekleniyor. Programda bir aksama olmaması halinde Yütu'nun aralık ortasında Ay yüzeyine inmesi öngörülüyor. Çin'in ilk Ay aracı olan Yütu 140 kilogram ağırlığında, iki kanatlı ve altı tekerlekli olarak tasarlandı. Araç, saatte 200 metre kat edebiliyor.
Uzun Yürüyüş roketleri geliştirildi
Çang'ı-3 mekiğini ve Yütu'yu taşıyan roketlerin Çin yapımı geliştirilmiş Uzun Yürüyüş-3B tipi taşıyıcı roketler olduğu ifade edilirken, roketlerin 3 metre çapında ve 56,4 metre yüksekliğinde olduğu kaydedildi. Roketlerin Çin'in uzay programında başından beri kullandığı Uzun Yürüyüş modellerinin en güçlü versiyonu olduğu ve 3B tipi roketlerle şu ana kadar 25 fırlatma işleminin gerçekleştirildiği belirtildi.
Ay yüzeyine son olarak ABD ve Sovyetler Birliği döneminde inilmişti. Ay'a en son bundan 37 yıl önce, dönemin Sovyetler Birliği Luna 24 isimli keşif aracını indirmişti. Yütu'nun yüzeyde yaptığı incelemeleri doğrudan dünyaya ileteceği bildirildi.