Damacana su gerçeği!

Acil gıda sınıfına giren suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle damacana su için belirlenen azami fiyat 5,5 TL... Ancak bazı büyük firmalar bu tarifeye uymuyor; vatandaşlar ise suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunun bile farkınd

Acil gıda sınıfına giren suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle damacana su için belirlenen azami fiyat 5,5 TL... Ancak bazı büyük firmalar bu tarifeye uymuyor; vatandaşlar ise suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunun bile farkında değil.

Her Ramazan ayı öncesinde ekmek ve pide fiyatları gündeme gelir. Bu ikisinin de tarifesi olduğu bilinir. Ancak bu kapsamda pek bilinmeyen bir tarife daha bulunuyor. Oda suyun tarifesi...

Bu konuda bilgi veren İstanbul Sucular, Meşrubatçılar Turşucular ve Bozacılar Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, "Suda tarife var. Su da aynen ekmek gibi, acil gıda maddesi olduğu için 5362 sayılı kanunun 62'nci maddesine tabii" diye konuştu.

İSTANBUL İÇİN TARİFE 5,5 TL

Her yıl yenilenen tarife İstanbul için 5.5 lira olarak belirlendi.

Oda Başkanı Akkaya, bu konuda, "Günümüzde 19 litre en çok tüketilen su ve özellikle dar gelirlilerin tükettiği bir su. Şu anda tarifemiz 5.5 lira. evet ama şu anda 9 liraya satılıyor, 8,5 liraya satılıyor. Büyük ulusal firmalar bunu yapıyorlar" dedi.

TARİFE NASIL BELİRLENİYOR?

Odalar, belirledikleri tarifeleri Esnaf Odaları Birliğin'e gönderiyor, ücrete belediye ve valilikçe son şekli veriliyor.

"ÇOK FAHİŞ FİYATLARLA SATILIYOR"

Tarifeye uyulmamasından yakınan Oda Başkanı Ahmet Turan Akkaya, "En büyük pazar İstanbul'da yüzde 40 pazar payı. İstanbul'da olduğu için bizim denetleme şansımız yoktur. Tarifeye uyulmuyor. Çok fahiş fiyatlarla su satılıyor" şeklinde konuştu.

"FİYAT KURTARMIYOR" BAHANESİ

Zabıtanın denetiminde olan su satışları ile ilgili bu düzenleme 1983 yılında yapılmış. Ancak tam manasıyla halen uygulanamıyor. Firmaların bahanesi ise hazır: "Fiyat kurtarmıyor."

İstanbul Sucular, Meşrubatçılar Turşucular ve Bozacılar Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, bu itirazla ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Fiyat kurtarmıyorsa gelmeyecek. Zaten tüketiciye karşı onların en büyük bahanesi o. Biz işte falanca yerden geliyoruz bizim fiyatımız bu. O zaman gelme. Geliyorsa buradaki tarifeye uymak zorundasın."

TARİFEYE UYMAMANIN CEZASI VAR

Tarifeye uymamanın da cezası var. İyi bir denetim yapılırsa işyerine 3 günden 25-30 güne kadar kapanma cezası uygulanabilir.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri