Davlumbaz can kurtarıyor

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, son yıllarda geliştirilen davlumbaz tipi yangın söndürücülerin, otellerin mutfak bölümlerindeki yangınları önemli ölçüde engellediğini söyledi.Son birkaç yıldır yangın söndürme sisteml

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, son yıllarda geliştirilen davlumbaz tipi yangın söndürücülerin, otellerin mutfak bölümlerindeki yangınları önemli ölçüde engellediğini söyledi.

Son birkaç yıldır yangın söndürme sistemlerinin büyük gelişme kaydettiğini anlatan Ümit Büyükeşmeli, özellikle yılda milyonlarca turisti ağırlayan Antalya'daki otellerin, mutfaklarında meydana gelebilecek yangınlara karşı geliştirilen söndürme sistemlerinin çoğunun, yangını başlamadan önlediğini aktardı. Otel mutfağında çıkan yangınların genelde LPG, doğalgaz ya da ocaklardan kaynaklandığını dile getiren Ümit Büyükeşmeli, ocaktaki yangınların da çoğunlukla yağ yanmasından kaynaklandığını aktardı.

Yağdan kaynaklanan yangınların önlenebilmesi için son yıllarda davlumbaz tipi yangın söndürme sistemlerinin geliştirildiğini vurgulayan Büyükeşmeli, "Özellikle yağ yangınında davlumbaz içindeki sensorlar bunu algılıyor ve hızla kimyasal püskürterek yangını anında söndürüyor. Bunlar müstakil çalışıyor, herhangi bir sisteme bağlı değil, kendilerine ait yangın tüpleri var. Alevi algıladığı anda bu kimyasalı püskürtüyor. Bu sistem oldukça gelişti ve yangınların da önüne geçti" dedi.

Kaçağı önleyen sistemler var 

Oteller dışındaki restoran ve kafeterya gibi ticari işletmelerde ise gazı algılayıp keserek olası bir yangın veya patlamayı engelleyebilen sistemlerin yaygınlaştığını dile getiren MMO Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, bu tür işletmeler atmosfere açık olduğu için gaz kaçağının koklamayla hissedilemeyeceğini vurguladı.

Bu sistemler sayesinde gaz kaçağının anında tespit edilip önlenebildiğini kaydeden Büyükeşmeli, "Böyle bir sistemle gaz kaçacağını anında tespit edip biz orada olmasak bile, işyerinin kapalı olduğu saatlerde olsa bile gaz geçişini kapatıyor. Dolayısıyla sabah işe geldiğinizde böyle bir tehlike ile karşı karşıya kalmıyorsunuz. Biz bu sistemi her türlü ticari işletmeye öneriyoruz" diye konuştu.

Hala çakmakla kontrol yapanlar var
 

MMO Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, konutlarda LPG tüpü kullanımı konusunda da uyarılarda bulundu. Genelde mutfak ya da banyoda kullanılan tüplerin değişimlerinin dağıtım bayiilerinde çalışan 'LPG Dağıtım Personeli Yetki Belgesi' almış personel tarafından yapılması gerektiğini belirten Ümit Büyükeşmeli, bu personelin de mutlaka bağlantı hortumu, tüp detantörü, bağlantı kelepçeleri ve kullanılan cihazı kontrol etmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle tüpte kaçak olup olmadığının 'çakmak ya da kibritle' kontrol edilmesine zaman zaman şahit olduklarının altını çizen Büyükeşmeli, bu tip kontrollerin doğru olmadığına dikkat çekti.

Süpürerek biriken gaz dışarı atılmalı

Özellikle gün boyu evde olmayan konut sakinlerinin akşam geldiklerinde herhangi bir gaz kaçağına karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran Ümit Büyükeşmeli, "LPG havadan ağır bir gaz, bir su gibi zeminde birikiyor. Kaçaktan dolayı bir koku aldıysak hiçbir elektrik tesisatını açmadan konutu direkt havalandırmamız gerekiyor. Bunu da zeminden yapmamız gerekiyor. Yani belli bir mesafedeki pencereyi açtığımız zaman o konutu havalandırmış sayılmıyoruz, çünkü bu su gibi zeminde birikiyor. Daha çok balkon kapısı gibi zeminden açılan alanları açarak evi havalandırmamız gerekiyor. Hatta bir süpürme şekliyle zeminden gazı dışarı çıkarmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. MMO Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, konutlarda kullanılan tüpün bitmeye yakın dönemlerde yan çevrilerek veriminin artırılmaya çalışıldığına da işaret ederek, bu gibi kullanımların kesinlikle sakıncalı olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri