Edremit ilçesinin hemen kuzeyinden başlayan 41 kilometrelik Çevre yolunun çevresinde belirlenen sağlam bölgelerin kullanılacağını açıklayan Bayraktar, bu konuda ince eleyip sık dokuduklarını ve tüm bilimsel verilerden yararlandıklarını açıkladı. Deprem konutlarının 2 yıl ödemesiz ve 20 yıl sabit taksitli olarak depremzedelere verileceğini aktaran Bayraktar, 3 bin konutun ihalesini yaptıklarını ve Bostaniçi Beldesi'nde bin 100 konutun inşaatının başlatıldığını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni Van'ın kurulacağı alanın 41 kilometrelik Çevre yolunun çevresinde belirlenecek sağlam bölgelere kurulacağını açıkladı. Deprem konutlarının kurulacağı alanlar konusunda ince eleyip sık dokuduklarını ve bilimsel tüm verilerden yararlandıklarını aktaran Bayraktar, "Konutları bedava vermeyeceğiz. 2 yıl ödemesiz 20 yıl borçlanarak kira miktarlarından çok daha düşük sabit taksitlerle konutlar vereceğiz. İndirim kararı da verilebilir. Buda ilerleyen günlerde belli olacak." dedi.
Acil Afet Durum Merkezi'nde Van Valisi Münir Karaloğlu, YYÜ rektörü Peyami Battal, AFAD Başkanı Gökhan Çebi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Bayraktar, "23 ekim tarihinde meydana gelen depremden sonra 1 ayı geçen bir süre oldu. Devletimiz hükümetimiz bütün imkanları ile burada. Başbakanımız defaten bana talimat verdi ve şu anda burada bulunmamın nedeni Van'ı yeniden kurmak. Burada YYÜ yetkilileri ile birlikte yeni kurulacak Van'ı, hak sahibi olacak insanları ev sahibi yapacak yerleşim alanlarının tespitini yaptık.
Yetkililerle birlikte belirlenen alanları inceledik. İnce eleyip sık dokumalıyız. Çevreyolu Edremit'in hemen kuzeyinden başlamak suretiyle 41 km çevre yolu var. Sağlam zeminler nerede bunları inceledik. Edremit'te yaptığımız Erdem kentin çevresindeki alanlarda incelemeler yaptık. Kalecik köyünde incelemelerde bulunduk. Erek dağının eteklerinde çalışmalar devam ediyor. Bu alanların çalışmalarının ciddi bir şekilde yapılması, modern hayata adapte noktasında yaptığımız çalışmalar devam ediyor.
TOKİ konusunda 3 bin konutun ihalesi yapıldı. Şu anda kesin hasar tespitleri devam ediyor. Erciş bitti. Erciş'e bağlı 84 köyde hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Van'ın 92 köyünde hasar tespiti tamamlandı. Merkezde 34 mahalle var. Bunların tespitine yarın başlayacağız 12 gün içinde tamamlayacağız. Bunun ardından itiraz süreci olacak. Bizim tahminimizden çok fazla rakam çıkacak. Köyler, Erciş ve Van merkezde. Bitlis, Adilcevaz ve Ahlat da var. Tüm bölgeleri inceliyoruz. Ağır hasar olan bölgelerdeki çalışmalar devam ediyor." dedi.
Depremin ardından ilerleyen günlerde yapılacak olan çalışmalar üzerine yoğunlaştıklarını aktaran Bakan Bayraktar, "Şimdi önümüze bakıyoruz. İnsanların soğuktan kurtulması için konteynerler geliyor. 3 bin konteyner dağıtıldı. 21 bin 500 konteyner kurmayı planlıyoruz. Bunların alt yapıları için ihale yapıldı. Devam ediyor. Yaşanan depremler Van'ımıza topyekün bakmamızı gerektirdi. Van'ın atık suları, kanalizasyonu, suyu, elektriğini çok ciddi şekilde etüt etmemiz gerekiyor. Van gölünü korumakta artık aciliyet gerektirmiştir. Van Gölü'ne arıtılmamış suların akıtılmaması için tertibat alıyoruz. İçme suyu Şamran bölgesinden geliyor. Mevcut isale hattı var, ancak bu yeterli olmadığı için bunu da yenileyeceğiz. İller Bankası tarafından. Arıtma tesislerini, atık suları da elden geçireceğiz. Belki Şamran'dan Van'a gelen isale hattını yenileyeceğiz.
"SAĞLAM ZEMİNLER ÜZERİNE KENTİ KURACAĞIZ"
Van belediyesi ve Van Valiliği ile bu çalışmaları belli seviyeye getirdik. Konut ihalelerimizi yapacağız. Biz çok net bilimsel verilere dayanarak kaya zeminler üzerine dağ yamaçlarına kenti kurmak adına çalışmalar yapıyoruz. Ciddi çalışma içindeyiz. İnce eleyip sık dokuyoruz. Harita alımlarını, mera tespitlerini, zemin etütlerini yapmak suretiyle neye ihtiyaç varsa onları bitireceğiz. Van merkezde modern hayatta ne varsa köylerde de bunu yapacağız. Bütün köyleri tek tek elden geçiriyoruz. Ağustos ayından itibaren etap etap konutlarımız teslim edeceğiz. Devlet olarak hükümet olarak burada bulunduk. Tüm Sivil Toplum Örgütleri geldi. Güzel bir Van'ın oluşmasına önemli katkı sağlayacak birliktelik oldu. İnşallah bu böyle devam eder." diye konuştu.
"KARŞIMIZA BÜYÜK MALİYETLER ÇIKIYOR"
Van'da yapanan depremin ardından yapılacak olan konutların maliyeti ile ilgili soruyu cevaplandıran Bayraktar, "Konutların hesaplarını ve maliyetini yaptık. Karşımıza ciddi maliyet çıkıyor. Bunları geçmişteki depremlerle kıyaslarsak buranın durumu çok farklı. Bilimin ve Türkiye'nin gelişmişlik seviyesini dikkate alarak burada ne gerekiyorsa onu yapacağız. En doğrusu ve en güvenlisi ne ise onu yapacağız. Bostaniçi'nde bin 100 konutun harfiyatları yapıldı. Lokasyonlarını hesapladık. Su, alt yapı, güneş enerjisi alma konusundaki değerlendirmeleri yaptık. Konteynerler bir imalat. Bir evdir aslında. Bazı insanlar ömürlerini konteynerlerde geçiriyor. Tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bir taraftan AFAD, TOKİ, Kızılay alımlar yapıyor. Diğer taraftan yurt dışından bağışlarla konteynerler geliyor.Aralık sonu gibi hepsini yerleştirmiş olacağız." dedi.
Yapılacak olan deprem konutlarının depremzedelere bedava verilmeyeceğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar şunları söyledi: "Kalıcı konutların ödemeleri konusunda yasa belli. Konutları bedava vermeyeceğiz. 2 yıl ödemesiz 20 yıl borçlanarak kira miktarlarından çok daha düşük sabit taksitlerle konutlar vereceğiz. Ancak konut fiyatlarında bir indirimde uygulanabilir. Konutların fiyatları ile ilgili cüzi bir indirim kararı da verilebilir. Buda ilerleyen günlerde belli olacak."