Deprem uzmanından korkutan açıklamada! 7 üzeri deprem üretebilir

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunca Malatya'nın ardından Hatay'da devam eden çalışmalarda gelecekte 7 ve üzeri deprem yaşanabileceğini açıklandı.

Bilim insanları, 6 Şubat depremlerinin diğer fay bölgelerine etkisini incelemeye devam ediyor.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in başkanlığındaki 10 kişilik ekip, Ölü Deniz Fay Zonu'nun Hacıpaşa fayının geçtiği Altınözü ilçesi Hacıpaşa Mahallesi'nde araştırma gerçekleştiriyor.

Bilim insanları, araştırmalar amacıyla Ölü Deniz Fay Zonu'nun geçtiği Altınözü ilçesi Hacıpaşa mahallesinde iki hendek açtı.

Bu hendeklerde fay hattının hareketleri incelenirken, analiz için gerekli örnekler de toplanıyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerinin fay zonuna etkileri inceleyen ekip, çalışmaların haftalar boyunca sürebileceğini söylerken çaprıcı bilgiler de paylaşıyor.

Prof. Dr. Sözbilir, Ölü Deniz Fayı'nın son olarak 1800'lü yıllarda kıralarak can ve mal kaybına neden olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

6 Şubat'taki depremlerin fay üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Sözbilir, şu açıklamaları yaptı:

"Fay üzerinde dolaştığımızda 6 Şubat depremiyle ilgili deformasyonlar gördük. Ölü Deniz Fayı, 6 Şubat'taki deprem sonrasında epey bir zorlanmış ve kırılmaya karşı direnç göstermiş. Henüz kırılmamış ancak gelecekte, zamanı geldiğinde bu fay deprem üretecektir."

Fay zonunda 7 ve üzerinde depremin yaşanabileceğini dile getiren Sözbilir, "Bu fayın Suriye içerisinde de kolları var. Onların yıkıcı deprem üretmesi bizi de etkileyecektir. Sadece Türkiye sınırlarındaki fayları değil, komşu fayları da çalışmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Sözbilir, 14 üniversiteden 100'den fazla bilim insanının yer aldığı projenin tamamlanmasının ardından Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yeniden düzenleneceğini belirtti.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da 6 Şubat depremleri sonrasında diri fayların ne zaman kırıldığını, depremlerin tekrarlanma aralıklarını ve genel özelliklerini belirlemeyi hedeflediklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri