Dersim planları Trabzon'da

1937 yılında Trabzon'a gelen Mustafa Kemal Atatürk Dersim isyanını bastırılması planlarını  ,Trabzon'da ki tarihi Atatürk Köşkünde takip etti . Ulu Önder, isyanın bastırılma harekatını da ,aynı yerde bulunan çalışma ofisinden yönetti.Dersim İsyanı, dönemi


1937 yılında Trabzon'a gelen Mustafa Kemal Atatürk Dersim isyanını bastırılması planlarını  ,Trabzon'da ki tarihi Atatürk Köşkünde takip etti . Ulu Önder, isyanın bastırılma harekatını da ,aynı yerde bulunan çalışma ofisinden yönetti.

Dersim İsyanı, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından Trabzon'da bulunan Atatürk köşkünde dinlenmekte olan Cumhurbaşkanı   Atatürk'e haber verildi. Ulu Önder Atatürk, Dersim isyanının bastırılması için tüm planlamayı Trabzon'dan yönetti.

Atatürk hem Türkiye haritası, hem de bölge haritası üzerinde  Dersim isyanının bastırılması ile gili stratejik noktaları burada belirledi. İki harita da bu gün Trabzon'da bulunan tarihi Atatürk köşkünde ziyaretçilerin görüşüne açıktır.

DERSİM DE İSYAN NASIL OLDU

Dersim isyanı çeşitli kaynaklarda şu şekilde yer almaktadır.

 Hükümet, 1935 yılında Tunceli ve çevresinin gelişmesi ve daha uygar bir hale getirilmesi için bir yasa çıkardı ve yürürlüğe koydu. TBMM'de çıkan yasanın uygulanmaya başlanması ve Hatay'ın bağımsızlığının kabul edilmesiyle birlikte Tunceli'de isyan  başladı.


'Ayaklanma, Ocakzade (Ehlibeyt soyu) kökenli ve Şeyh Hasan aşiretine mensup olan Abasan aşireti reisi Seyit Rıza önderliğinde, asker ve vergi vermek istemeyen diğer aşiretlerce de desteklenen 6000 kişiye lakın bir  grup tarafından 20 Mart 1937 gecesi başlatıldı

İsyancıların  Harçik köprüsünü yıkması , köprüyle Kahnut Bucağı arasındaki telefon hattının kesmesi  ve bölgede bulunan  askeri birliğe bu gurubun düzenlediği  saldırı sunucu ,kışladaki askerlerin öldürülmesi ile başladı.

 Ayaklanmayı Kureyşan aşireti başlattı ve özellikle Demenan, Haydaran ve Yusufan aşiretlerinin bu aşirete destek vermesiyle büyüdü.

General Abdullah Alpdoğan'ın isyanı bastırmak için düzenlediği ilk harekât ,büyük bir başarısızlıkla sonuçlandı.

Aşiretler  bunun verdiği moralle tamamen silahlandı.

 General Abdullah Alpdoğan isyanı bastırmak için  bu kez 20.000 asker ile  bölgeye gitti ancak yüksek dağları aşamayınca bu kez hava saldırısına karar verdi.

Hava saldırıları, sonucu İsyancıların saklandıkları  Laş mevkii yerle bir edildi.

 Bunun üzerine Seyit Rıza, bölge halkına zarar gelmesin diye Haydaran, Kureyşan, Demenan, Yusufan, Kırgan aşiretleri reisleri ile  birlikte teslim oldu .

Dersim ayaklanması adı verilen harekat  13 Eylül 1937'de sona erdi.

 İsyancıların Yargılanması 15 Kasım 1937'de sona erdi. Ayaklanmanın lideri olan Seyit Rıza ile birlikte 6 kişi idam edildi. İsyancıların bir kısmı değişik hapis cezalarına çarptırıldı. 

1938'de Kureyşan aşireti intikam için diğer aşiretleri bir kez daha silahlanmaya davet etti ve ikinci isyan başladı.

İkinci isyan ise  Eylül 1938'de de  tamamen bastırıldı.

Haber : Gizem Topcu / haber61.net

Haber foto: Okan Şirin / haber61.net

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri