Eşit işe eşit ücret sistemini oturtmak amacıyla 1.4 milyon devlet memuruna 2011 yılına kadar yapılacak ek ödeme bu yıl krize takıldı.Maliye, ek ödemeyi bu yıl ertelemeyi planlıyor. Bu yıl ki zammın bütçeye en az 2,5 milyar lira maliyet getireceği hesaplandı...
Hükümet, kamuda aynı işi yapan memurların aynı ücret almasını sağlayarak ücret adaletsizliğini giderebilmek için geçen yıl ağustos ayında bir Bakanlar Kurulu Kararı yayınlamış ve bu yolla tazminat ve görev aylığı gibi yan ödemesi olmayan memurlara ek ödeme yapmıştı. Böylece polisler, mühendisler, öğretmenler ve askerler gibi kamudaki yaklaşık 1 milyon 400 bin memur ek ödemeye kavuşmuştu.
HEDEF 2011 YILI
Hükümet'in yaptığı hesaplamalara göre, söz konusu maaş eşitlemesi, her yıl verilecek ek ödemelerle 2011 yılına kadar tamamlanmış olacaktı. Hükümet, bu eşitlemeyi bütçe kaynakları ölçüsünde gerçekleştirmeyi planladı. Söz konusu karar, ücretleri eşitlemek amacıyla memura yapılacak ödemeleri belirleme yetkisini hükümete verdiği için her yıl ek ödeme yapılması konusunda bir zorunluluk bulunmuyor.
KAYNAK YOK
Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, ek ödemelerin bu yıl yapılmasının bütçe kaynaklarındaki kısıtlamalar nedeniyle çok zor olduğunu söylediler. Ek ödemelere ilişkin olarak bir çalışmanın şu an için yapılmadığını belirten yetkililer, Ücret eşitlemesini 2011 yılına kadar yapmak istiyoruz.
Bunun için de her yıl kapsamdaki memurlara belirli miktarlarda ek ödeme yapmayı planladık. Ancak, bu yıl yaşanan küresel kriz hesaplarımızı bir miktar bozdu. Ek ödeme sistemini bu yıl için erteleme ihtimali son derece yüksek. Bu yıl ödeyemesek de gelecek yıl ödemelere yeniden başlayabiliriz dediler.
AYNI ÖDEME OLMAZ
Geçen yıl ek ödeme kapsamında başta polisler olmak üzere kamunun çeşitli kurumlarındaki çok sayıda memura 264 TL'ye varan miktarlarda ek ödeme yapılmıştı. Bu memurlar, ağustostan bu yana her ay bu ödemeyi alıyor. Yetkililer, geçen yılki ödemelere bu yıl aynı miktarlarda ilave yapılacağı şeklinde bir zorunluluk bulunmadığını belirtirlerken, Kriz olmasaydı, ek ödeme miktarları değişerek memur bazında farklı uygulanabilirdi dediler.
SENDİKALARLA PAZARLIK
Bilgi veren kaynaklar, ek ödemenin bu yıl yapılması halinde bütçeye yıllık bazda 2,5 milyar TL'yi aşan miktarda ek yük getireceğini belirtirlerken, konunun ağustos ayında memur sendikalarıyla hükümet arasında yapılacak toplu görüşmelerde gündeme geleceğine işaret ettiler. Sendikaların bu ödemenin devam etmesini istediği belirtilirken, pazarlık sürecinde, en düşük düzeyde de olsa bir ödeme yapılması konusunun ciddi pazarlık konusu olması bekleniyor.
İHTİYAÇ VAR PARA YOK
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), 9'uncu Gayrimenkul Zirvesi'nde yapılan İstanbul Restate Panellerinin sonuç bildirgesini açıkladı. Yıllık konut ihtiyacının 600 bin olduğu, buna karşın konut ihtiyacı olanların sadece yüzde 15'inin satınalma gücüne ve kredi taksitlerini ödeyebilecek maddi yeterliliğe sahip olduğu ifade edilen bildirgede, konut sorununun giderilmesindeki temel unsurun, toprak yönetimi politikası olduğu belirtildi.
HAZİNE ARAZİLERİ
Konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak Hazine arazilerinin değerlendirilmesi gerektiği kaydedilen bildirgede, gayrimenkul finansmanında yavaşlama, maliyetlerde artış, vadelerde kısalma görüldüğü de vurgulandı.