Dink raporu Başbakan'da

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Hrant Dink cinayetiyle ilgili raporu, Erdoğan'ın masasında. Eğer Başbakan onaylarsa olayda 'ihmali' görülen Akyürek, Cerrah gibi kritik görevlerdeki isimler hakkında inceleme başlatılabilecek.Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun (BT

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Hrant Dink cinayetiyle ilgili raporu, Erdoğan'ın masasında. Eğer Başbakan onaylarsa olayda 'ihmali' görülen Akyürek, Cerrah gibi kritik görevlerdeki isimler hakkında inceleme başlatılabilecek.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun (BTK) Hrant Dink cinayetiyle ilgili hazırladığı rapor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı zor bir kararın eşiğine getirdi. Erdoğan, rapora konu olan emniyet ve jandarma görevlileri hakkında “gereğinin yapılması” talimatı verirse, bugüne kadar yargı önüne çıkarılamayan çok sayıda emniyet ve jandarma görevlisinin Dink cinayeti öncesindeki ihmalleri mercek altına alınacak. Böylece Dink ailesinin aylardır peşinde koştuğu emniyet ve jandarma istihbarat görevlilerinin faaliyetleri gün ışığına çıkabilecek.

ÇARPICI RAPOR
Milliyet'in haberine göre Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in Erdoğan'a gönderdiği mektupta “cinayetin üzeri örtülmesin” diyerek devreye girmesini istemesi üzerine BTK'nın başlattığı incelemenin raporu tamamlandı.

Üç müfettiş tarafından hazırlanan raporun önemli bölümleri önceki gün medyaya yansıdı. Raporda, Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal'in Trabzon'da McDonald's'a bomba atılması eylemini gerçekleştirdiği süreçte takipte olan telefon numarasından farklı bir numara kullandığı vurgulandı.

YURTDIŞI BAĞLANTISININ BULUNMASI ÇOK ÖNEMLİ
Hayal'in farklı bir isim üzerine kayıtlı olan bu numaradan görüşme yaptığı kişilerin büyük bölümünün yurtdışında olduğu ifade edildi. Bu görüşmelerin kimlerle yapıldığının saptanmasının büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporda, McDonald's'a yönelik bombalı saldırı olayında, polis muhbiri Erhan Tuncel'in de etkili olduğu anımsatılarak, “Tuncel'in McDonald's bombalamasındaki rolü çözülseydi, Dink cinayeti önlenebilirdi” denildi.

TRABZON İL JANDARMA CİNAYETİN MERKEZİNDEKİ KURUM
Raporda, Dink cinayeti öncesi yaşanan ihmallerden sorumlu emniyet ve jandarma görevlilerinin eylemlerinin yeniden incelenmesinin cinayetin aydınlatılması için büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporda, ihmal zinciri şu başlıklarla özetlendi:

-  Hayal, 2006'da firari olarak aranırken, yurtdışına çıkışının önlenmesi için gerekli adımlar atılmadı. Bu ihmalde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'nın rolü büyüktür.

Hayal'in Dink'e suikast düzenleyeceği istihbaratı Tuncel tarafından Trabzon Emniyeti'ne 1 yıl önce bildirildi. Aynı bilgi, Hayal'in eniştesi Coşkun İğci tarafından da suikasttan 6 ay önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na iletildi. Bu bilgiler, jandarma ve emniyet birimlerince paylaşılmadı. Bu koordinasyonsuzluk, olayın önlenememesinde etkili oldu.

Tuncel'in Dink'in öldürüleceği yönünde verdiği bilgi, İstanbul Emniyeti'ne de iletildi. Ancak buna rağmen Dink'e koruma bile vermeyen Emniyet Müdürlüğü, Tuncel'in sonradan doğru çıkan istihbaratlarını değerlendirmedi. Raporda, Dink'e koruma bile tahsis edilmemesinde ihmali bulunan birimin emniyet istihbaratı olduğu vurgulandı.

Raporda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a özel bir vurgu yapıldı. Cerrah hakkında İçişleri müfettişlerinin kınama cezası talebinde bulunmasına rağmen bunun uygulanmamasının dikkat çekici olduğu ifade edildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN İÇİN YENİ BİR ADALET SINAVI, HER ŞEY O'NA BAĞLI
Rapor, kısa süre içerisinde incelemesi ve talimat vermesi için Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan, rapordaki bilgiler doğrultusunda, ihmali bulunduğu öne sürülen emniyet ve jandarma görevlileri hakkında harekete geçilmesi için talimat verebilecek. Bu durumda, Dink ailesinin aylardır peşinde koştuğu, ancak yargı önüne çıkarılamayan çok sayıda ismin faaliyetleri ve ihmalleri ilgili savcılıklarca araştırılabilecek.

'BU RAPORDAN SONRA SUÇ DUYURUSUNU GEREK YOK, SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ'
Bu arada NTV'ye konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mithat Sancar, raporda devlet görevlilerinin olayla ilgili sorumluluğunun somut biçimde ortaya konduğunu belirtti. Sancar, 'Rapordan sonra suç duyurusu yapılmasına gerek yok. Bu bir kamu davası sorunudur ve savcıların kendiliğinden harekete geçmesi gerekiyor' dedi.

İŞTE RAPORA GÖRE 'İHMAL' ZİNCİRİNDEKİ İSİMLER
Söz konusu rapor, gözlerin Dink suikastının hemen ardından isimleri “ihmaller zinciri” çerçevesinde gündeme gelen kritik görevlere yeniden çevrilmesine neden oldu. Dink ailesi tarafından da yargı önüne çıkartılmak istenen bu emniyet ve jandarma yetkililerinin isimleri şöyle:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü: İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, büro amiri İbrahim Pala, büro amir yardımcısı Şevki Eldivan, masa amiri Volkan Altunbulak. Polis memurları Bahadır Tekin ve Özcan Özkan.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü: Eski Trabzon Emniyet Müdürü, şu anda Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı. Polisler; Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit ve Mehmet Ayhan.

Akyürek, Dink'in, hayatının tehlikede olduğuna ilişkin 17.2.2006 tarihli yazının İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildiği dönemde Trabzon Emniyet Müdürüydü.

Trabzon İl Jandarma Komutanlığı: Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz, Eski Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız. Öz ve Yıldız hakkında yargılanmaları için izin verilmişti. Öz ve Yıldız'ın bu karara yaptıkları itiraz idare mahkemesince reddedilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri