Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Allah'ın isimlerinin çocuklara verilmemesi gerektiğine hükmetti.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Platformu, bir vatandaşın, 'Esmâ-i Hüsnâ' ne demektir?' sorusunu cevaplandırdı. İsmin çoğulu olan esmâ kelimesi ile 'en güzel' anlamındaki hüsnâ kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan esmâ-i Hüsnâ'nın 'en güzel isimler' anlamında yüce Allah’ın bütün isimleri için kullanılan bir terim olduğu belirtildi.
Kurul açıklamasında, "Kur’an-ı Kerimde, 'Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O galiptir, hikmet sahibidir.' meâlindeki âyetlerde de ifade edildiği gibi en güzel isimler Allah’a mahsustur. Çünkü bütün kemal ve yetkinliklerin sahibi O’dur. O’nun isimleri en yüce ve mutlak üstünlük ifade eden kutsal kavramlardır. Allah’ın isimlerine esmâ-i ilâhiyye de denilir. Allah Teâlâ’nın Kur’an’da ve sahih hadislerde geçen pek çok ismi vardır. Kul bu isimleri öğrenerek Allah’ı tanır, O’nu sever ve gerçek kul olur. Kur’an’da 'En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin.' buyrularak, esmâ-i hüsnâ ile dua ve niyazda bulunulması emredilmiştir. Esmâ-i hüsnânın birden fazla olması, işaret ettiği zâtın birden çok olmasını gerektirmez, bütün isimler o tek zâta delâlet ederler: 'De ki: İster Allah deyin, ister Rahmân deyin, hangisini deseniz olur." denildi.
Konuyla ilgili birçok hadisin de olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hz. Peygamber (sas) bir hadislerinde, yüce Allah’ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin Cennet'e gireceğini haber vermiştir. Hadislerde geçen 'saymak' (ihsâ) ve 'ezberlemek' (hıfz) ile maksat Allah’ı güzel isimleriyle tanımak ve O’na iman, ibadet ve itaat etmektir. Allah’ın isim ve sıfatları 99 isimden ibaret değildir. Allah’ın âyet ve hadislerde geçen başka isimleri de vardır. Hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamına değil, bu isimlerin Allah’ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir."
ÇOCUKLARA ALLAH’IN İSİMLERİ KONABİLİR Mİ?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Platformu, bir vatandaşın, "Çocuklara Allah’ın isimleri konabilir mi?" sorusunu da cevaplandırdı. Kurul cevabında, "Bir anne-babanın çocuğuna karşı görevlerinden birisi ona güzel isim vermektir. Nitekim Hz. Peygamber (sas), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağırılacağını belirterek, 'Çocuklarınıza güzel isim koyunuz.' buyurmuştur. Çocuklara Allah’ın isimlerini vermeye gelince, hemen belirtmek gerekir ki Allah’a has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara ilahî isimler verilecekse başına, 'kul' anlamına gelen 'abd' kelimesi eklenmelidir. Abdullah, Abdurrahman, Abdurrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi." ifadelerine yer verildi.