Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bugün bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var. Bu merhamet sözleşmesi birlikte yaşama ahlakı ve birlikte yaşama hukukunun kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de biz Kudüs kriterleri adını verelim" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin düzenlediği Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı'na katıldı. Mehmet Görmez yaptığı konuşmada, Kudüs'un önemine dikkat çekerek, "Müslümanlar tarafından idare edilirken Kudüs, tarih buna şahittir. Hikmetin, sulhun, merhametin en güzel örneklerini yaşadı. Farklı dinler, diller, ırklar birlikte barış içerisinde, ahlak ve hukuk çerçevesinde yaşadılar. Ama 1'inci Dünya Savaşı'nın ardından bütün bunlar kaydoldu. Bilhassa Filistin topraklarının işgaliyle başlayan süreçte Müslümanlar her türlü baskıya, zulme, katliama maruz kaldılar" dedi.
MEHMET GÖRMEZ, PAPA İLE ARASINDA GEÇEN DİYALOĞU ANLATTI
Geçtiğimiz yıl kendisini ziyaret eden Katolik dünyasının lideri Papa Francis'le aralarında geçen bir diyaloğu katılımcılara anlatan Mehmet Görmez, dünya ülkelerine bir çağrıda bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şunları söyledi: "Bugün bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var. Bütün uluslararası platformlarda ben bunu seslendirmeye çalıştım. Papa Francis Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ettiğinde siz Latin Amerika'dan gelen bir din adamı olarak Katolik dünyasının başına yeni seçildiniz. Müslümanlarla yeni bir ilişki geliştirmeyi düşünüyor musunuz dedim. Evet, bizim dinler arası diyalog diye bir çalışmamız var dedi. O başlık altında Müslümanlarla ilişki kurmayı düşünüyorsanız geçmiş olsun dedim. Böyle bir ilişki kurulmaz. Bu kavram demode oldu, kirlendi. Bugün Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yahut farklı din mensupları arasındaki ilişkileri yeniden düzeltmek konusunda bu kavram kesinlikle doğru bir kavram değildir dedim. Sizin kanaatinizi nedir dedi. İnsanların yeni bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var dedim. Merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yer Kudüs'tür dedim. Gelin, bütün dünya dinlerini, din mensuplarını Kudüs'te toplayalım. Bir merhamet metni üzerinde çalışalım."
"KUDÜS KRİTERLERİ, BİRLİKTE YAŞAMA HUKUKUNUN KRİTERLERİNİ ORTAYA KOYSUN"
Mehmet Görmez, Ortadoğu'da yaşanan katliamlara dikkat çekerek, "Bu merhamet sözleşmesi birlikte yaşama ahlakı ve birlikte yaşama hukukunun kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de biz Kudüs kriterleri adını verelim. Bu kardeşinizin canı bu tende var olduğu müddetçe bunu seslendirmeye devam edecek. Bugün Ortadoğu'da yaşadığımız büyük acılar sadece birkaç gün önceye çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor. Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması lazım. Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail adındaki ülkeyi de bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten vazgeçmesi lazım. Cenab-ı Hak bütün insanlığa barışı ve hikmeti bulmayı nasip eylesin" diye konuştu.