Türkiye'de vatandaşların yüzde 38’i doktora randevu alarak gidiyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) verilerine göre geçen yıl 70 milyon doktor randevusu, telefonla veya internetten alındı. 2015’in ilk aylarında günlük randevu sayısı da ortalama 410 bini buldu.
ÖN BİLGİLENDİRME
Randevuların yüzde 66’sı Alo 182 hattından, yüzde 24’ü MHRS web adresinden, yüzde 7’si mobil cihazlardaki uygulamalar üzerinden, yüzde 3’ü ise diğer kanallardan (hastaneler, aile hekimleri ve Alo 171) alındı.
3 bin 300 personelle hizmet verilen sistemde riskli gebeler, 65 yaş üstü hasta ve engelliler için öncelikli randevu uygulaması bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, muayeneye giden hastaların dertlerini anlatırken zaman kaybetmelerinin önüne geçmek için yeni bir uygulama başlatarak, internetteki randevu ekranına ‘Doktora Not’ bölümü ekledi. Böylece www.mhrs.gov.tr adresinden online randevu alan vatandaşlar, bundan böyle muayene olacakları hekime isteğe bağlı olarak ön bilgilendirme yapabilecek.
Bu sayede, hastanın muayene sırasında derdini anlatmak için harcadığı zaman dilimi artık doktor-hasta iletişimine ayrılacak. Doktorlar da vatandaşlara rahatsızlıklarını daha detaylı anlatacak zaman bulabilecek.
TELEFONDAN DAKİKASI 44 KURUŞ İNTERNETTEN ÜCRETSİZ
MHRS sistemi hakkında bilinmesi gerekenler şöyle:
Telefonla aranan tarihten itibaren en erken 1 gün sonrası için randevu alınabiliyor.
Arayanlar kendilerine ve yakınlarına her aramada en fazla 4 randevu alabiliyor.
Bir kişi aynı gün içinde kendisine farklı polikliniklerden en fazla 2 randevu alabiliyor.
Alo 182 randevu hattı acil aramalar kapsamında olmadığından ücretli. Hattı aramanın dakikası en fazla 43.89 kuruş.
İnternet ve akıllı cihazlar (cep telefonu, tablet vs.) üzerinden alınan randevular ise ücretsiz.